Oldalak

2010. március 31., szerda

Nagycsaládos támogatások, kedvezmények összefoglalója

Mikor rákerestem, úgy láttam, hogy hiányzik egy olyan összefoglaló, ahol a nagycsaládosok vagy a leendő nagycsaládosok megtalálhatják a rájuk vonatkozó támogatásokat és kedvezményeket. Igyekszem az alábbiakban összefoglalni. Ha TE kedves Olvasó még tudsz valamilyen kedvezményről vagy támogatásról, akkor kérlek a megjegyzésekben tedd közzé és bővítem vele ezt az írást!

Arról, hogy ki számít nagycsaládosnak, itt írok.

Állami támogatások (forrás: Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapja)


 - GYET, vagyis gyermeknevelési támogatás, ami a 3 vagy több gyermeket nevelő családok ellátása a legkisebb gyerek 8 éves koráig, tulajdonképpen a gyes meghosszabbításának tekinthető, hiszem összege is megegyezik a gyessel, 28.500 Ft 2010-ben. Erről részletesen itt olvashatsz!

- Családi pótlék esetében emelt összegre jogosultak a nagycsaládosok, ami 16.000 Ft-ot jelent gyermekenként havonta. A családi pótlék összege más esetben itt található.

- Családi adókedvezményt vehet igénybe az egyik szülő 3 vagy több gyermek esetén havi 4000 Ft összegben gyermekenként, ez évente 48.000 Ft gyermekenként. Ennek a kedvezménynek azonban van egy jövedelemhatára, azon felül már nem teljes összegben vehető igénybe. Ez a jövedelemhatár gyermekenként változik, tehát minél több a gyerek, annál magasabb jövedelemnél is igénybe lehet venni az adókedvezmény teljes összegét. Ez 3 gyermeknél havi bruttó 635.000 Ft.
Fontos eleme az adókedvezménynek, hogy magzat után is jár, a 91. magzati életnap után.

- Étkezési támogatás, amit hivatalosan Étkezési Térítési Díjkedvezménynek hívnak. Gyermekétkeztetés esetén, vagyis bölcsődében, óvodában és iskolában a három- vagy többgyermekes családok gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-ra jogosultak. Ez a kedvezmény  a tanuló után a nappali rendszerű oktatásban való részvétele befejezéséig kell biztosítani.Viszont a gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat, illetve - ha a gyermek közoktatási intézményben részesül étkezésben - a nevelési-oktatási intézmény vezetője - a fenntartó által megállapított szabályok keretei között - a gyermek egyéni rászorultsága alapján további gyermekenkénti kedvezményt állapíthat meg.

- Ingyenes tankönyvellátásra jogosult a 3 vagy több gyermeket nevelő család gyermeke.  Az igényjogosultságot az iskolai tankönyvrendelés elkészítése előtt, az iskola által meghatározott időben kell bejelenteni. Ha a bejelentés későbbi időpontban történik – beleértve az iskolaváltást is – az iskola a tankönyvek
kölcsönzésével, a napköziben, tanulószobán elhelyezett tankönyvek rendelkezésre
bocsátásával köteles az igényt teljesíteni.


Utazási kedvezmények
- Vonat:
A MÁV 90%-os utazási kedvezményt ad a legalább 3 saját gyermekkel utazóknak. Ez azt jelenti, hogy a 3 gyermek és a vele utazó egy vagy két szülő is 90%-os kedvezményben részesül. Természetesen ha valamelyik gyermek nem érte még el a 6 éves kort, akkor neki díjtalan az utazás, de a gyermekek számába beleszámít.
Egyéb tippek a vonatos utazáshoz!

- Busz
90%-os kedvezményre jogosult a szülő(k) és a vele (velük) együtt utazó legalább 3 gyermeke(ük), ha a gyermek 18 éven aluli, vagy 26 éven aluli és érvényes nappali tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezik, vagy életkorától függetlenül akire munkaképtelenség folytán magasabb összegű családi pótlék jár és ezt a kifizetőhely igazolja,

Tagsággal összefüggő kedvezmények
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete a tagjainak számos kedvezményt tud nyújtani a partnerhálózatán keresztül. Ezek a kedvezmények az élet minden területére vonatkoznak, vásárláshoz, szórakozáshoz, egyéb szolgáltatásokhoz nyújtanak kedvezményeket. Részletesen a noe.hu oldalon olvashatunk a kedvezményekről.

KÉREK MINDENKIT, HOGY A TOVÁBBI KÉRDÉSEK ELŐTT OLVASSA EL A 
Ki számít 3 vagy több gyermeket nevelőnek című cikket itt.

Illetve további támogatásokkal kapcsolatos kérdéseiteket a kommentekben ITT várom.
Ezen a honlapon több kérdésre nem válaszolok.

79 megjegyzés:

  1. Szia!
    Elnézést,ha értetlennek tűnnék, csak még új nekem ez!
    Ezek szerint ,ha egy 5fős család utazik vonaton-buszon akkor apa-anya is 90%-os jegyet válthat?
    Üdv:Captonne
    Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Igen, jól érted. Ilyenkor a gyerekek és a szülők is 90%-os kedvezménnyel utaznak. Illetve a 6 év alatti gyerek ingyen, de a gyerekek számába ő is beleszámít.

    VálaszTörlés
  3. én pedig egy olyan cikket találtam a neten, mely szerint a gépjármű teljesítményadónál is 50 % adókedvezmény jár.

    VálaszTörlés
  4. sziasztok,
    két kérdés: a busz az távolsági busz, ugye? tehát városi tömegközlekedésre nincs kedvezmény?
    másik: van-e olyan szabály hogy a nagycsaládosok gyermekeit fel kell venni (vagy előnyt élveznek) az oviba? szeptemberben jön a harmadik, de a másodikat (részben erre hivatkozva: anyka úgyis otthon lesz) nem akarják oviba fölvenni.
    köszi
    aggódó apuka

    VálaszTörlés
  5. Igen, a busz távolsági busz, a városi tömegközlekedésnél egyelőre nincs nagycsaládos kedvezmény. Létezik a kismama bérlet, de egyelőre fura módon, mert csak a gyes idejére, ami 2 éves kortól 3 éves korig tartó időszakot jelent általában (annál, aki kap gyedet, mert a gyed idejére nem jár). Bár mivel most változott a jogszabály, lehet, hogy ezt is változtatni fogják. Reméljük...

    Én még nem hallottam ilyen szabályról, hogy a nagycsaládosok gyermekeit fel kellene venni az oviba, de utánakérdezek, hátha van és ide megírom.

    VálaszTörlés
  6. Szabó Erzsébet2010. május 17. 21:10

    Sziasztok
    Kérdezni szeretném hogy én egyedül nevelek 3 kiskoru gyereket milyen támogatást kaphatok.jelenleg a munkaügyi álltal suliba járok az össz jövedelmem 110000ft.önkormányzati lakásban lakom.Köszönöm

    VálaszTörlés
  7. Szia Erzsébet,
    A fentieken kívül az önkormányzatodtól kaphatsz még támogatást, ha ők nyitottak erre alapot vagy alapítottak valamilyen támogatási formát, kérlek ott érdeklődj. Erről esetleg a helyi családsegítők is tudnak Téged tájékoztatni.
    Emellett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is tud segíteni Nektek, ha tagok vagytok a helyi szervezetben. Valószínűleg ők is jól tájékozottak a lehetséges támogatások körében.
    Természetesen a cikkben leírtakat kapod, mint az emelet családi pótlék, étkezési támogatás, ingyen tankönyv, esetleg gyet, ha a legkisebb még nem múlt el 8 éves.

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Én a családi adókedvezményről szeretnék érdeklődni.Máshol is olvastam hogy a 91.naptól jár,a bérszámon a munkahelyemen azt mondták a születéstől kezdve jár.Mivel gyeden vagyok 5000 ft körüli adót vonnak csak tőlem,így nem tudom igénybe venni az egészet,lehet-e megosztva is igénybe venni a 2 szülőnek az adókedvezményt:Köszi:Évi

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni tőletek, hogyha a tankönyvtámogatás jár a 3 gyermeket nevelő családoknak, akkor miért kell most a 10. osztályos fiamnak kifizetni a tankönyveit, mert ingyenes tankönyvként az iskola csak használt könyveket akar adni. Kilencedikben még megkapta a kedvezményt, de csak 9400.- ig a többit ki kellett fizetnem. Most akkor ez iskolánként változik, vagy átvernek minket? Köszi: Brigi

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!

    Bár ez nem csak nagycsaládosoknak járó kedvezmény, de akinek kisgyermekei vannak, jól jöhet, ha még nem ismeri.

    Egészségpénztári tagsággal kb 25%-kal olcsóbban lehet számos babaápolási termékhez, illetve gyógyszerekhez hozzájutni (pl. PELENKA, POPSITÖRLŐ, FÜRDETŐKRÉM, GYÓGYSZEREK, GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZÖK, és még sok más).

    Röviden úgy működik a dolog (a jelenlegi jogszabályok szerint), hogy:

    1. Befizetsz egy összeget az egészségpénztárba, ennek pár százalékát "lenyúlják" (egészségpénztártól függ, hogy mennyit), a többit a számládon jóváírják.

    2. Vásárolsz, számlát kérsz róla.

    3. A számát beküldöd/beviszed az egészségpénztárba.

    4. A számládon jóváírt egyenleg erejéig visszakapod a beküldött számlák teljes összegét.

    Eddig azt a pár százalékot veszítettük, amennyit levont az egészségpénztár.

    5. A következő év végén kapsz egy adóigazolást az egészségpénztártól, hogy mennyit fizettél be.

    És most jön a lényeg:

    6. A befizetett összeg 30%-át (max 100eFt-ot) visszaigényelheted az adódból!

    7. Mivel az egészségpénzári számlára utalja vissza az APEH az összeget, innen adómentesen újabb számlák beküldésekor kaphatod vissza (vagyis gyakorlatilag ingyen vásárolhatsz ilyen értékben elszámolható termékeket).

    Csak minimális havi befizetési kötelezettség van, amit a fent említett pár százalékos levonás után jóváírnak a számládon.

    Ha még nem ismerted ezt, érdemes utánajárni.

    Több 10e Ft-ot lehet így megtakarítani!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ok, de mivel a családi adókedvezmény miatt nem fizetek adót, miből adják vissza???

      Törlés
  11. Szia Éva vagyok.
    Egyedül nevelem 3 gyermekemet 51000ft családipótlékot kapok.Azt szeretném megkérdezni,hogy mivel egyedül nevelem őket nekünk így nagyobb összegű családi járna? Ha igen akkor hol tudok utánna járni és igényelni?Segítségedet előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  12. KisPál Évának:
    Az adókedvezményt meg is lehet osztani a következők szerint:
    Ha a családi adókedvezményt az egyik szülő csak részben tudja érvényesíteni, akkor a vele közös háztartásban élő házastársa vagy élettársa (utóbbi csak akkor, ha az igénylő nem egyedülállóként kapja a családi pótlékot) az adóév tetszőleges időpontjától az igénybe nem vett adókedvezményt érvényesítheti, feltéve, hogy a megosztás tényéről az adóbevallásukban, vagy a munkáltatói elszámolásukban nyilatkozatot adnak, és egymás adóazonosító jelét feltüntetik. A megosztást a gyermekek száma alapján (például az egyik gyerek után az egyik szülő, a másik kettő után a másik szülő kéri), vagy a kedvezmény összegének számszerű megosztásával (például a három gyermek után járó 12.000 Ft-ot a szülők 10.000 ill. 2.000 Ft arányban osztják meg, ha pont ennyi adójuk van) lehet igénybe venni.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Brigi, nem tudom sajnos, hogy milyen felülbírálati joga van az iskoláknak az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatban. Ennek még próbálok utánajárni.

    VálaszTörlés
  14. KEdves Éva, a 3 gyerekre az 51 ezer Ft már az emelt összeget jelenti, mivel a három gyermeket egyedül nevelő szülő gyermekenként 17 ezer Ft-ra jogosult. Ha ketten nevelnétek, akkor ez 16 ezer Ft, ami összesen 48 ezer F lenne.
    Meli

    VálaszTörlés
  15. Szia!
    Szeretnélek megkérdezni, ha nekem az egyik gyermekem már 15 éves, a másik 3 és most jön a harmadik, akkor is igénybe vehetem a tankönyvtámogatást, az étkezésit stb.Vagy csak amíg a nagy be nem tölti a 18. életévét?Vagy a kor nem számít?
    Előre is köszi a választ.
    Brigus

    VálaszTörlés
  16. Szia! Nálunk a 3. baba februárban fog megszületni. Az óvodai étkeztetési kedvezményt és a tankönyvtámogatást csak azután tudom igénybe venni, ha már megszületett a pici??? Gondolom most szeptemberben még nem fog számítani, hogy úton a baba...

    Előre is köszi a választ!
    Zsanett

    VálaszTörlés
  17. Szia!
    De az volna a fő kérdés, hogy a 3 gyerekeseknél nem számít, hogy a nagyobbik mondjuk már 16 vagy x éves csak még nappalin tanuljon, vagy korhoz nincs is kötve?

    Köszi a gyors választ előre is.
    Brigius

    VálaszTörlés
  18. Szia Brigus,
    Én úgy tudom, hogy ahhoz van kötve, hogy nappalin tanuljon és nem korhoz. Tehát amíg a legnagyobb tanul, addig nagycsaládosok vagytok, utána viszont már sajnos nem.
    Viszont a támogatásokat (az adókedvezmény kivételével) csak azután kérheted, hogy a 3. megszületett.

    VálaszTörlés
  19. Azt szeretném kérdezni, hogy a GYET jár-e élettársi kapcsolatban együttélő pár esetén, ha az egyik félnek 2, a másiknak 1 gyermekét nevelik közösen?

    VálaszTörlés
  20. Szia! én azt szeretném megkérdezni, hogy én nappalis főiskolás vagyok, de a szüleim és testvéreim nélkül én nem válthatok 90%-os jegyet távolságin ugye? vagy igen?
    Kitti

    VálaszTörlés
  21. Kedves Mindenki!
    Akit érdekel az egészségpénztári vásárlás, én utánajártam az enyémnél, és hát enyhén szólva fals az információ amit itt találhattok róla. Copy-zom a választ a pénztáramból:
    "Szíves tájékoztatásul, a Patika kártya ugyan úgy működik, mint az Ön bankkártyája, ha fizet vele, akkor a vásárlás összegével csökken az egyenlege. Például van az Ön egyenlegén 7000 Ft, fizet a gyógyszertárban Patika kártyával mondjuk 3000 Ft értékben, akkor az egyenlegén 4000 Ft marad. A vásárlás összege nem könyvelődik vissza az egyenlegére, ugyan úgy mint bankkártyás fizetés esetén sem kerül vissza a bankkártyájára a pénzfelvétel vagy vásárlás összege. Ha nem tud Patika kártyával fizetni, mert nincs a elegendő összege a kártyán, vagy otthon felejtette a kártyáját, akkor Ön kifizeti a terméket készpénzzel, erről számlát kér, beküldi felénk kísérőlevéllel, és mi az összeget / ha van az egyenlegén ekkora összeg/ leemeljük az egyenlegéről, és visszautaljuk a bankszámlaszámára."
    Magyarul, ha van türelmed és persze pénzed kivárni a következő adóévet, talán valamicske megtérül abból, amit a patikákban tripla áron tudsz beszerezni....

    VálaszTörlés
  22. Kedves Utolsó Hozzászóló!
    Kérlek olvasd el figyelmesen az egészségpénztári tájékoztató hozzászólást, mert Te is ugyanezt írtad, csak más módon. Nincs a kettő között ellentmondás, csak a tálalás módjában.
    Két módon használhatod az egészségpénztári kártyádat, vagy közvetlenül a kártyáddal fizetsz, ebben az esetben ebből vonják le a termékek árát, mint ahogy írtad is, vagy mint szintén írtad, kifizeted, számlát kérsz és később ezt levonják a kártyádról és visszautalják a bankszámládra. A megtakarítást akkor éred el, ha, mint szintén említed, benyújtod a megfelelő papírokat az APEH felé és ők, ha megfelelő, támogatott termékeket vásároltál, akkor 30%-ot visszautalnak az elköltött összegből (jobban mondva ezzel csökkentheted az adódat, ha adóztál ennyit!). Ebből lejön az egészségpénztári adminisztrációs költség összege, így jött ki kb 25% megtakarítás a korábbi hozzászólónak.
    Ezt írtad le Te is, csak a lényeget nem emelted ki, azt, hogy a "valamicske megtérül", az 30%-ot jelent.
    Azt hogy tripla áron tudod-e beszerezni, az meg a saját vásárlási szokásaidon múlik, el lehet olyan termékekre is költeni, amit csak pl patikákban vásárolhatsz, tehát olcsóbban sehol sem jutsz hozzá, illetve patikákon kívül is fel lehet használni az egészségpénztári kártyán lévő összeget, erről az egészségpénztári szolgáltatód tud bővebb tájékoztatót adni.
    Kérlek mielőtt azt írnád, hogy fals az információ, olvasd el alaposabban és gondold át!

    VálaszTörlés
  23. Kedves Ria,
    Mivel a jogszabály azt mondja, hogy az egy háztartásban élő 3 vagy több gyermek után lehet igényelni, így akkor igényelhetitek véleményem szerint, ha bizonyítani tudjátok, hogy közös háztartásban éltek (pl közös az állandó vagy ideiglenes lakcímetek) és a gyermekeknek Ti vagytok a gyámjai, tehát a gyermekek hivatalosan Nálad és párodnál vannak elhelyezve. Az ezeket igazoló dokumentumokat csatoljátok a kérelemhez.
    Remélem tudtam segíteni.

    VálaszTörlés
  24. Kedves Kitti,
    Az utazási kedvezményt valóban csak akkor tudod igénybe venni, ha a szüleid egyike és testvéreid is veled vannak!

    VálaszTörlés
  25. én megszeretném kérdezni 4 kiskoru anyukájaként miért nemkapok csak gyest és családipotlékot minden más iránti kérelmemet elutasitják.Hogy van ez?Pedig csak a párom dolgozik minimálbérért.Én ezt nemértem.Van akinek jár van akinek nem.

    VálaszTörlés
  26. KEdves Utolsó hozzászóló,
    A gyes és a családi pótlék az, amit az állam nyújt. Ezen kívül vannak olyan támogatások, amiket az önkormányzatoknál lehet igényelni, de ez változik annak függvényében, hogy mire van pénze az önkormányzatnak. Így látatlanban nem tudom megítélni és nem is akarom, hogy miért nem kaptok. Javaslom, ha el tudod helyezni a gyermekeket óvodában, bölcsödében, nagymamánál, akkor próbálj Te is munkát vállalni, akár részmunkaidőben is, két keresetből már könnyebb az élet. Ezekben az intézményekben ingyen lesz az étkezés a gyerekeidnek, már ez is könnyebbség lesz, meglátod.

    VálaszTörlés
  27. ha egy szülő három saját gyerekkel utazik és az egyik betöltötte a 18-at akkor is igénybe vehető a 90%-os vonatjegy?

    VálaszTörlés
  28. Abban az esetben jár a 90%-os kedvezmény, ha a 18 éven felüli gyerek még nappali tagozaton tanul és ezt diákigazolvánnyal is tudja igazolni.

    VálaszTörlés
  29. Kedves Meli!

    Az lenne a kérdésem, hogy hallottál e valamit a nagycsaládosoknak járó "energiatakarékos izzó" programról? Segítséged előre is köszönöm!
    Szia Mónika

    VálaszTörlés
  30. Szia,
    Itt a blogban találsz egy bejegyzést, ami erről szól.
    http://csaladitippek.blogspot.com/2010/04/nagycsaladosok-allami-tamogatasa.html
    Ennyi a friss infóm. Talán a NOE még nem adta be az izzókra a pályázatát, oda még lehet csatlakozni, de nincs erről naprakész információm.

    VálaszTörlés
  31. Kedves Meli!
    A nagycsaládos buszjegy úgy is vonatkozik ha két anyuka utazik összesen 4 gyermekkel?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Elvira

    VálaszTörlés
  32. Kedves Meli

    Szeretném kérdezni,hogy én jelenleg a munkaügy által inditott tanfolyamra járok szept.1-ig,és szeretném tudni,hogy az iskola alatt igénybe vehetem -e a Gyetet is
    Előre is köszönöm a válaszodat

    VálaszTörlés
  33. Kedves Meli!
    Élettársammal 5 (3 az enyém,2 a páromé)gyereket nevelünk. A legidőssebb (19)B.p.-n az Óbudai Egyetemen tanúl. Tavaly kolis volt, de az idén helyhiány miatt elutasították. A távolság miatt (250km)a bejárás szóba sem jöhet, viszont albérletre nem futja a keretünkből. Már 3x fellebbeztünk, de úgy tűnik, nem igazán veszik komolyan.
    Ilyenkor mi a teendő???
    Jó lenne, v.kitől, valami okosat hallani, vagy hagyja ott a sulit, és növelje a munkanélküliek egyébbként sem kis táborát??
    ( Ja, az első évfolyamosokat, még a B.p.-ieket is korlátozás nélkűl felveszik koliba)
    1 nagyon aggódó apuka

    VálaszTörlés
  34. Szia!
    Nagyon örülök,hogy végre segít valaki eligazodni a lehetőségekben.Sokan nem tudunk rólluk rendesen és igy nem is használjuk ki.
    Köszönet ezért NEKED.

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!
    Tudja valaki, hogy jár-e a nagycsaládos étkeztetési kedvezmény, illetve az emelt családi pótlék, ha három fiunk közül a legnagyobb, nappalira járó egyetemista fiunknak nem sikerült most a féléve, és ki kell hagynia egy évet az egyetemen. Ha nem dolgozik közben, és mi tartjuk el, akkor attól a másik két gyerek nagycsaládosnak számít még? És ha most nem jár a kedvezmény, akkor majd amikor újra egyetemista lesz egy év múlva, akkor újra járnak a nagycsaládos kedvezmények, vagy csak ha folyamatos a nappalin tanulás?

    VálaszTörlés
  36. Sziasztok !
    Emelt családi pótlék? Én úgy tudom a főiskolára egyetemre járó gyerek után már nincs családi pótlék.(3 gyerekesek vagyunk)A legidősebb most kezdi a főiskolát,a kisebb szakközép iskolás,a kicsi óvódás.
    A tankönyvtámogatás viszont jár amíg nappali tagozaton tanulnak ugye ?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  37. Kedved Meli!Van két kislányom,egy 6 éves,és egy 21 hónapos.Novenber 2.-án jár le a GYED-em,és a kérdésem,hogy ha teherbe esek akkor igényelhetem-e tovább a GYED-et vagy ugyan úgy GYES-t fogok kapni,amíg meg nem születik a harmadik?Vagy esetleg táppénz kapok megint?Bár azt kétlem!Válaszod előre is köszönöm:Viki

    VálaszTörlés
  38. Kedves Elvira,
    A buszkedvezmény elvileg szülőkre és gyermekekre vonatkozik, így a két anyuka nem tudja igénybe venni a szabályok szerint. Viszont az egyik anyuka 4 gyerekkel már igen, hisz nem tudják ellenőrizni, hogy valóban a saját gyermekei is, és szerintem nem is foglalkoznak ilyennel.
    Hogy a másik anyuka megkaphatja-e a kedvezményt, az a buszsofőr engedékenységén múlik. De már így is azért elég sok pénzt spóroltok.
    Meli

    VálaszTörlés
  39. KEdves Erzsébet,
    nem látom akadályát, hogy a tanfolyam alatt is igénybe vedd a gyet-et, de erről kérdezd meg a folyósító szervet, ha biztos akarsz lenni benne.

    VálaszTörlés
  40. Kedves GAbi és névtelenül író,
    Nem vagyok otthon a felsőoktatás és a családi pótlék kapcsolatában, próbálok utánanézni.
    Ha lesz infótok, akkor írjátok meg légyszíves.

    VálaszTörlés
  41. Szia Viki,
    A gyed, illetve először a tgyás leghamarabb a szülés előtti 4 héttől kérhető. Amennyiben terhes leszel és már lejár a gyed, akkor több dolog közül választhatsz:
    - maradsz gyesen és ezt kapod csak a kicsi születéséig, majd utána tgyás és gyed.
    - visszamész névleg dolgozni, kiveszed a felgyűlt szabikat és utána elmész táppénzre, viszont ennek következményeit meg kellene beszélned a céged bérszámfejtőjével, hogy milyen hatása lesz a tgyás és a gyed összegére. Ha nem lesz 180 bérezett napod a két szülés között, akkor valószínűleg semmi hatása nem lesz. EBben az esetben le kell mondanod a gyesről és a férjed megigényelheti, hisz amellett lehet 8 órában dolgozni.
    Remélem tudtam kicsit segíteni!
    Amit írtam, azt úgy olvasd, hogy nem vagyok tb szakértő!

    VálaszTörlés
  42. Fanni, köszönöm szépen Neked, jó ezt hallani :DD

    VálaszTörlés
  43. Kedves aggódó anyuka,
    Remélem közben megoldódott a probléma, mert sokkal jobb tanácsot én sem tudok adni, mint a fellebezés. Emellett be lehet menni a tanulmányi osztályra vagy a hallgatói önkormányzatra, hátha nekik is van mérlegelési joguk.
    Otthagyni az egyetemet nem szabad, akkor olyan albérletet kell keresnie, ahol sokan laknak, így az ára is sokkal barátibb.
    Esetleg rokonok a fővárosban, ahol lakhat egy évig?
    Vagy dolgozhatna diákmunkában az egyetem mellett, abból ki tudná pótolni az albérletre valót.
    Ne hagyja abba semmiképpen, később sokkal nehezeb lenne újra belevágni!

    VálaszTörlés
  44. Szia!Andi vagyok!
    Én azt szeretném megkérdezni,hogy az étkezési díjak hogyan vannak,mivel nekem van 3 gyermekem!A kisfiamnak autizmus spektrum zavarra van,a kisleányomnak epilepsziája és nem elég a gond,de fizetnem kell az ovodát és az iskolai étkezést is!És nem értem,hogy a környező városokban a nagycsaládosoknak ingyenes!Akkor hogy is van ez?

    VálaszTörlés
  45. Kedves Andi,
    Ez elég érdekes. És amikor rákérdeztél, akkor mit mondtak, hogy miért kell fizetnetek? Kérlek küld el az email címed a csaladitippek@gmail.com oldalra és írok majd Neked azon keresztül.

    VálaszTörlés
  46. Andi kérdéséhez.
    Ha jól értem Andi kérdését, akkor neki a teljes étkezési térítési díjat be kell fizetnie. Erre rá kellene kérdeznie az óvodánál és iskolánál.
    Sokszor azért nem mer az ember rákérdezni, mert nem tud mire hivatkozni, hogy miért kaphatna ő kedvezményt. Ezért bemásolom ide, hogy melyik törvény melyik paragrafusára lehet hivatkozni ebben az esetben.

    Tehát ez a 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról.
    ÉS a paragrafus, amire lehet hivatkozni, az a 148. paragrafus 5. pontjának c része, amely így hangzik:
    "
    148. §
    (5) Gyermekétkeztetés esetén
    c) három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-át,
    kedvezményként kell biztosítani."

    VálaszTörlés
  47. Kedves anyukák!

    Én egy nagycsaládos nappali tagazotos hallgató vagyok, két öcsém eltartott még rajtam kivűl (amugy heten vagyunk gyerekek de ők dolgoznak, így nem számolhatók).
    Mivel nagycsaládos vagyok szociális támogatást kapunk (jelentős összeget 24800 Ft fejenként), valamint tudtommal alapból jogosult a kollégiumi elhelyezésre (mivel ketten vagyunk öcsémmel ugyanott ezért albérletesek, igaz), de jár.
    Utána kell járni az egyetem Hallgatói Önkormányzatánál, nálunk így járnak el, de ez egyetemenként változhat!
    Nem szabad annyiban hagyni, amugy nálunk aki nem kollégista és se nem helybeli jár a lakhatási támogatás (mondjuk az emelt szociális támogatásnál nekünk nem), de hátha van ilyen és ez segíthet az albérlet kifizetésében!
    Mondom egyetemenként változik, de érdemes utána nézni!

    VálaszTörlés
  48. Szia Meli!3gyermekes anyuka vagyok,szeretném megkérdezni,hogy létezik-e fűtési támogatás és ha igen akkor kinek jár,illetve hol kell igényelni?
    köszönöm a segítséget:Melinda

    VálaszTörlés
  49. Sziasztok!
    Fentebb említettek egy problémát, de megoldást még nem olvastam! Nekünk is három gyerek van, a legidősebb most kezdte az egyetemet! A két gyerek közül az egyiknek nem akarják az ingyenes tankönyvet adni, mert már családi pótlék sem jár! De attól eltartott gyermekünk szerintem! De pontos infóm nincs mert "három gyeremek"-ről ír a törvény! És most áll a bál!

    VálaszTörlés
  50. Kedves Tibor,
    És a másik két gyerekre mennyi családi pótlék jár? MErt ugye van, hogy már a legnagyobbra nem jár a családi, de eltartott, így a másik kettőre az emelt családi jár. Ez azt jelenti, hogy az állam elismeri, hogy 3 eltartott van. Talán erre lehetne hivatkozni, amikor az ingyenes tankönyveket kéritek.
    Esetleg a legnagyobb is hozhatna iskolalátogatási igazolást az egyetemről, ami igazolja, hogy jár és nem keresőképes.

    VálaszTörlés
  51. Szia Meli!
    16000 Ft családi pótlékot kapok a két gyerekre fejenként és vittem igazolást a MÁK-ból meg az egyetemről is! Akkor elfogadták, ma hívtak telefonon hogy mégis fizetni kell! Nem könnyű az életünk mert a párom munkanélküli, igaz sokkal nehezebb sorsú emberekről is olvastam itt!!!

    VálaszTörlés
  52. Kedves Meli! Van 2 kisiskolás és 1 óvodás gyermekem. Múlt hónapban az óvodában csak tízórait kértünk, akkor megkaptuk az 50%-os kedvezményt, de a mostani befizetésnél felszámolták azt, és vissza kellett fizetnem. Az érdekelne, hogy jogos volt-e? Csak a tízórai díjára nem jár támogatás? Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  53. Kedves Meli! Érdeklődnék, hogy használtautó vásárlás esetén tudok-e valamilyen kedvezményt igénybe venni? 3 kiskorú gyermekünk van. Köszönettel: Laci

    VálaszTörlés
  54. Sziasztok!
    Én érdeklődni szeretnék,hogy nagycsaládosoknak esetleg jár-e szemüvegtámogatás?6 kiskorú gyermeket nevelünk és a nagyfiam másfél éve lett szemüveges(az egyik szeme kisebb mint a másik),az egyik lányomnál kancsalság lépett fel,rossz a szeme és neki is kisebb a szeme,majd a legkisebbnél is megállapították ugyanezt.6ból 3at már vizsgált orvos,és a 3nál gond van szemüveg kell!És még a másik 3at nem is látta még orvos csak 2 hét múlva.Ennyi szemüveget nem tudok kifizetni:(.

    VálaszTörlés
  55. Kedves Meli!

    Nem tudom tudod-e a választ a kérdésemre.
    Nekünk van egy kislányunk aki 6éves lesz és most ikreket várok, már 94.napon vagyok vagyis az adókedvezmény már jár.
    Nem nagyon értem, hogy kitől kérek papírt vagyis igazolást a betöltött napokról? Illetve a férjem bruttó jövedelme nagyobb mint az én Bruttó minimál bérem, így ő fogja igénybe venni, de ez azt jelenti, hogy havi 16eft-al többet kap kézbe? Vagy pontosan mi is ez?

    Ha nem tudod rá a választ, kérlek akkor is írd meg és megpróbálok valahol utána nézni.

    Köszönettel: Anikó

    VálaszTörlés
  56. Kedves Meli!

    6 éves kisifú, 20 hónapos kislány és útban lévő baba anyukája vagyok. A kérdésem az lenne, hogy márciustól átkerülök Gyesre, a pici csak nyáron születik. Ilyenkor az újabb Gyedet mi alapján fogják kiszámolni? Én Bt beltagja vagyok, nem tudom, ez számít- e. Most a maximális Gyedet kapom. EZ így lesz majd a kicsinél is, vagy csökken, mivel a Gyes alapján számolják? Megéri inkább Gyes helyett újra bejelenteni engem?

    Sok helyen olvastam a Lakásfenntartási támogatásról. Erről is szeretnék bővebben tudni.
    Saját lakásunkat nem bírtuk fenntartani, mert a lakáshitel és a rezsi több, mint havi 220- ra rúgott. Ezért kiadtuk egy cégnek, és mi kivettünk egy sokkal kis bérű, kisebb rezsijű házat. Ebben az esetben is kérhetünk támogatást, vagy csak, ha benn lakunk a lakásunkban? Továbbá ez egyszeri támogatás vagy havi?

    Még egy kérdés: rengeteget hallani mostanában a 2011- től bevezetésre kerülő családi adókedvezményről. A férjem azonban alkalmazott, de EKHO-s, rájuk milyen formában vonatkozik az adókedvezmény?

    A magzat 91. életnapját a nőgyógyásznak kell igazolnia?

    Segítségedet előre is köszönöm.

    EGészségpénztárakhoz:
    Mivel a férjem a munkahelyén Cafetérián belül kapott havi x összeget egészségpénztárba, mi ezt ki is használtuk. Jelzem, hogy nem csak patikában lehet levásárolni az összeget, hanem wellness- szállodákban, sportlétesítményekben is, sőt, akár egy sima boltban is vehetsz popsitörlőt, kérsz róla számlát, elküldöd nekik és utalják a bankszámládra. Itt az a lényeg, hogy csak babaápolási cuccokra kérheted. De én pl a szülésem is ezzel fizettem. A fogadott orvosom a hálapénzről adott számlát (no persze nem hálapénz elnevezéssel, hanem ultrahang és egyéb), így a szülésünk az egészégpénztárból fizettük, sőt, a kórházban az egyágyas szobáért is lehet EP- ral fizetni.
    Én javaslom mindenkinek.

    Köszönöm

    Orsi

    VálaszTörlés
  57. Szia Meli!
    Férjem előző házasságából 3 hét évalatti kisfiú született!Nem velünk élnek,sőt állandó zsarolási kellékek sajnos!Fizeti rendesen a rá eső"járandóságot"!
    De semmi pénz nem elég...
    Van valami adókedvezmény,támogatás amit az apa is igénybe vehet?
    Egyáltalán létezik valami jogszabály ami védi az ilyen helyzetbe sodort férjeket,apákat?
    Köszönöm! R.B.

    VálaszTörlés
  58. sziasztok azt szeretném kérdezni hogy a 90%-os kedvezményhez a buszon milyen iratok kellenek mert egyszer azt mondta a soför hogy az önkormányzattól kell kérni igazolást,de ők elküldtek hogy nincs ilyen.

    VálaszTörlés
  59. Sziasztok! Aziz anyukának és Melinek:
    Bérszámfejtési ügyekben is létezik Meliéhez hasonló, segítőkész oldal, ez a kismamatb.hu
    - az oldal szakértőjétől saját ügyetekben is kérhettek segítséget, mert nem mindegy "beleszül-e" vki a GYED-be, és az sem, hogyha mégse, akkor meglévő munkaviszonya szerint adott lehetőségekkel él vagy sem.
    Ági

    VálaszTörlés
  60. Sziasztok!!! Most találtam erre az oldalra,pedig nekem is van 5 csemetém akiket egyedül nevelek. Nagyon sok érdekes dolgot olvastam itt. Ami érdekes,hogy én is utaztam már a gyerekeimmel buszon,akkor voltam terhes az 5. gyermekemmel,nekem megadta a 90%-os jegyet a sofőr,de a 2 iskolásnak diák (50% ) jegyet adott!!!!! Tényleg jó lenne ha felvilágosítanák a sofőröket ezekről a dolgokról.

    VálaszTörlés
  61. Kedves Meli!

    Nagyon jó látni, hogy segítséget nyújtasz az érdeklődőknek.
    Ha valamilyen információ kéne speciális esetekre forduljatok bizalommal a NOE-hoz.
    www.noe.hu. Helyi támogatásokkal kapcsolatosan meg lehet nézni, van-e a településen működő tagszervezet.
    A NOEFON honlapját és a szolgáltatást is igénybe vehetitek (www.noefon.hu, noefon@noefon.hu), minden fajta családtámogatással, kedvezménnyel kapcsolatos spéci kérdésre naprakészen tudnak válaszolni, a honlapot is folyamatosan frissítik. Összeszedték azt is, hogy mit hol kell intézni.
    Sok kérdés jön a felsőoktatásban tanuló gyermekek szüleitől, az ő esetükben mindenképp ajánlom, az adókedvezmény és gázártámogatás ügyekben is ezek új dolgok.
    Ha valamilyen kedvezményt nem tudtok érvényesíteni oda kell vinni a kinyomtatott anyagot (pl. volánbusz az előttem szóló esete), ez hatni szokott.

    VálaszTörlés
  62. Kedves Meli,
    Viktória vagyok
    Azon tépelődök hogy vállaljunk-e 3. gyereket.
    Tudom, ebben csak mi dönthetünk de hátha tudsz anyagi érvekkel(kedvezményekkel) hatni rám és így elősegíteni a döntésünket.
    35 voltam a nyáron (így eléggé sürget az idő) és van egy 2,5 évesem illetve egy 2011-es születésű 1 hónapos lánykám :)

    Szóval a kérdés az:
    miért is jobb 3 gyerek mint 2?
    Most ez hülyén hangzik hogy anyagi indokból de tényleg azt hallottam hogy olcsóbb a 3 mint 2.

    Szegény szocpol gyerekek (rossz példa mert a szocpol már megszűnt de tudjuk miről beszélek)
    hehe

    Köszi a választ előre is és köszi ezt a fórumot mert nagyon hasznos.
    Viktória

    VálaszTörlés
  63. Sziasztok!
    Én is most találtam meg ezt az oldalt, és tényleg hasznos dolgok vannak.
    A buszon eddig tőlünk semmijen igazolást sem kértek amikor nagycsaádos jegyet kértem a 3 gyerekre, de jártam már úgy, hogy a sofőr nem és nem akarta megérteni amit magyarázok neki, hogy 3 db 90%-os jegyet kérek, azaz nagycsaládosat. Belekötött abba, hogy de az 3 gyerektől jár, mutatom, hogy 3-an vannak, azaz összesen 5-en vagyunk, (a megállóban csak mi szálltunk fel a buszra) Akkor 5 jegy kell. volt a válsz, mert 3 a gyerekkre, meg a 2 felnőttnek is. Egyszerűen nem tudtam neki megmagyarázni, hogy a gyerekeknek csak iskoláskoruktól kell a jegy, tehát a rámkötözött picire, meg a 3 évesre nem kell jegyet venni, csak a 7 éves iskolásra. Az lett az eredény, hogy adott 5 90-os jegyet. Akkor nagyon azon voltam, hogy feljelentem a volánnál, de mire eljutottam volna odáig elpárolgott a dühöm, és legyen boldog a volán az 50 ft-jával.
    A vonaton semkértek tőlünk eddig semmijen igazolványt.

    Niki

    VálaszTörlés
  64. Szervusztok!
    Az én egyszerű kérdésem az, hogy nagycsaládosnak számítok-e? Egyedül nevelek három iskolás gyermeket, de közülük a legnagyobb már egyetemre jár. A gázártámogatás miatt lenne érdekes a kérdés, mert úgy néz ki, olyan kategóriába tartozunk, ahol 0 Ft a támogatás mértéke. ( Persze az egy külön történet, miként lehet támogatás a 0 Ft... )A közlemény szerint azok adhatják be a kérelmet, akik legalább 3 gyermek után kapnak családi pótlékot. ( Én már csak a két "kicsi" után kapok, de fejenként annyit, amennyit a három gyerek után adnak. ) Szóval, most én minek számítok?

    üdvözlettel:
    Su_bácsi

    VálaszTörlés
  65. Kérdésem lenne.Az e-onnál 4 gyermek után rászorult fogyasztóként vagyunk nyilvántartva.Párom 1 éve elvesztette az állását .2 hónap munkanélkülije volt utánna semmilyen jövedelme.Sajnos a befizetéseket nem tudtuk rendezni 44000ft-os hátralék keletkezett.Kikapcsolták a villanyt majd 3 hét mulva leszerelték az órát.Kértem töltős órát amit majd 2 hónap mulva kaptam meg ,potom 20000-ért(müanyag szekrény) be is szerelték.Majd kihozták a tartozásomat 158000 ft-ra mondván többet fogyasztottam a részszámlákhoz képest.Ez az összeg 1 éves fogyasztásom,de ők már áprilisba elvitték az órámat.Hiába érveltem hogy ez marhaság nem vagyok én nagyfogyaszto,nincsenek luxus gépeim,nem hősugárzozok stb.Most csak ugy kapok áramot hogy amennyi összegért kérek ugyan annyit be kell fizetnem a tartozásba.Tehát ha 10000-ért kérek áramot 10000 a tartozás azaz 20000ft befizetése után kapok feltöltőkódot.Kérdem én amikor ugyis a béka segge alá estünk miért kell még jobban beletiporni a földbe.Hol van a kedvezmény,hol van hogy segitsünk ha már bajba jutott?Van e valami megoldás hogy érvényesiteni tudjam a valódi tartozásom,és ne fizetessék meg velem azt is ami nem jogos.Hozzá kell tegyem még hogy a családsegitő által kaptunk havonta 7200 energiatámogatást az önkormányzattól pedig havi 4000ft lakásfentartásit ami rendre beérkezett az e-onhoz.Akkor honnan szedtek össze ekkora összeget a tartozásra?
    Eddig mindenhol csak falba ütköztem és megmagyarázták a lehetetlent.
    köszönöm:Vica

    VálaszTörlés
  66. Nem értem müködik még ez az oldal?

    VálaszTörlés
  67. Szia Kati vagyok az a kérdésem, hogy a NAGYCSALÁDOSokra vonatkozó buszkedvezményt a 3 gyerek +az anyuka mellett az apuka helyét át veheti e más személly is PL:nagyszülők kereszt anya

    VálaszTörlés
  68. Keves Meli! (vagy aki jártas ebben)

    Harmadik gyermekemmel vagyok itthon tgys-on.Áprilistól kapom az első gyed-et.15 éve dolgozom a munkahelyemen,a nettó fizetésem 166.000ft(ebben a három gyerek után járó adójóváírás is benne van)Mennyi gyedet fogok kb kapni?Annyit tudok,hogy maximális gyedet,de így,hogy adómentes vagyok mennyi lesz fizetésem alapján?A tgys-om megegyezett a fizetésemmel,vagyis eddig 166.000 ft-ot kaptam.

    Válaszokat előre is köszi!
    Brigitta

    VálaszTörlés
  69. Sziasztok.Tudna nekem valaki válaszolni,hogy van 2 kisfiam 5 és 2,5 évesek,lehet,hogy belevágunk a 3.babába,2010.okt 5-től közös megegyezéssel eljöttem munkahelyemről,mert a bejárás a távolság miatt nem megoldható,okt.6-tól álláskeresési járadékot kapok.ha összejön a 3.pici akkor mire vagyok jogosult.

    Köszönettel:Enikő

    VálaszTörlés
  70. A vonattal való utazásnál csak így kérhetem a pénztárnál, hogy kilencven százalékos menetjegy? Nem kell valamilyen papír vagy igazolvány hozzá?
    És csak anya-apa lehet a két felnőtt?

    VálaszTörlés
  71. Kedves Meli, hátha tudsz nekem segíteni. 3 gyermek után jár-e tankönyvkedvezmény, ha a két általános iskolás korú gyermek magántanuló, tehát nem vesznek részt a nappali képzésben. Válaszodat előre is köszönöm,
    Zsófi

    VálaszTörlés
  72. KÉREK MINDENKIT, HOGY A TOVÁBBI KÉRDÉSEK ELŐTT OLVASSA EL A Ki számít 3 vagy több gyermeket nevelőnek című cikket itt:
    http://melinda.ivanov.eu/node/61

    Illetve kérdéseiteket a
    http://melinda.ivanov.eu/node/37
    cmíen várom a kommentekbe.

    VálaszTörlés
  73. Sziasztok!
    Nekem van egy ismerősöm aki nagy családos és szeretné tudni,mert anyagi helyzete rossz,hogy hogy lehet élelmiszer ill. ruha támogatáshoz jutnia.
    Köszönöm.

    VálaszTörlés
  74. Kedves Meli!
    Ismerősöm egy még 5 tanuló-ovis gyermekét egyedül nevelő anyuka.A gyerekek 7,8,11,17 és 21 évesek.Másfél éve kiköltöztek egy önálló albérletbe Budapesten -VII.- a III.Kiscelli utcai anyaotthonból,ahol 2 évig laktak.Azóta is egyedül küzd,hogy ne kelljen hasonló helyre visszaköltözniük,dolgozik is hivatalosan 4 órát + feketén másik 4 órát.Összjövedelmük havi kb 180EFt,ennek kb a fele a még nyárig járó GYET és az emelt családi a 4 legkisebb után.A 8éves iskolás kisfiú SNI-is,speciális iskolába is jár ingyen szintén a III.kerületben,a 11 éves kislánynak nagyon erős olvasási és szövegértelmezési nehézségei vannak,kapják az ingyenes étkezést is.A gyerekek folyamatosan járnak pszichológiai és nevelési tanácsadásra.Az apák nem fizetnek gyerektartást.Önkormányzati rendszeres vagy rendkívüli segélyt állandó bejelentett lakcím híján -az albérlet tulajdonosa a gyerekek száma miatt nem jelenti be- sehol sem tud igénybe venni.Alapítványi lakhatási támogatást emiatt szintén nem kérhet.A 3 legkisebb gyermek apjával volt egy közös ingatlanjuk -eldugott vidéki komfort nélküli és lakhatatlan vályogház-,amit ősszel hosszú procedúra után végre sikerült nagyon kevés pénzért eladniuk,tehát saját tulajdonú ingatlanja már nincs.
    Az albérlet -50nm-es 2 szobás lepukkant lakás- havonta rezsivel együtt min. 100.000EFt-ba kerül.Mostantól a tulajdonos számlássá akarja tenni a bérleti díjat,azaz 25%-kal többet akar tőle kérni.Már most is gondokkal küzd,de ezt már nem fogja tudni kifizetni.Mivel a gyerekek iskolája óvodája mind a III.kerületben van,megpróbált ott bérelhető önkormányzati -nem szociális alapon- lakáshoz jutni.Az önkormányzatnál szintén azért utasították el,mert nincs bejelentett lakcíme...Kirendelt családgondozójuk-felügyelőjük valószínűleg nem a legjobb szakember,mert szintén nem tud megoldást a problémájára...Szerinted hova forduljon,hogy sikerüljön nagyon gyorsan egy lehetőleg III.kerületi bérelhető önkormányzati lakáshoz jutnia.A bérelt lakás tulajdonosa márciusig adott neki határidőt...
    Válaszod előre is köszönöm : Herke Mariann

    VálaszTörlés
  75. Kedves Mariann, nagyon szomorú ez a eset :( Sajnos nincs jobb ötletem az önkormányzatnál vagy a családgondozónál.
    Esetleg a nagycsaládosok egyesületét is megkeresheti, hátha segítenek. Vagy egy olyan átmeneti albérlet kellene, ahol bejelentik, onnan már fordulhatna az önkormányzathoz.
    Javaslom a közösségi médiát is (pl iwiw, facebbok) az albérletkereséshez, írja le hány gyerek, mire lenne szükség, hátha sokan megosztják.
    üdv
    Melinda

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Meli,köszönöm a választ.Említett N.Cs. egyesület nem tudott segíteni,Önk.-i reagálást írtam,iwiwen is túl vagyunk szintén sikertelenül,bejelentést meg senki sem vállal átmenetileg sem...
      Jelenleg ott tart,hogy tanév vége előtt vissza kell költöznie egy másik III.kerületi anyaotthonba,ahol kb fél év letelte után esélye lesz egy önkormányzati lakásra.Csak azt nem tudni,mi lesz addig a már 21éves,de még tanuló nagylánnyal,ő nem mehet velük az otthonba a kora miatt...
      Sok sikert a munkádhoz!
      Herke Mariann

      Törlés
  76. Sziasztok!
    Nagyon örülök hogy végre valaki összefoglalja itt az infókat. Sajnos van létjogosultsága az oldalnak, mert nagyon kevés infó jut el a jogosultakhoz.
    Én egy pályázatról írok nektek aminek a határideje febr.vége volt. Ezek szerint nagycsaládosok pályázhattak üdülésre állami szállodákba. Úgy tudom ez volt az első felvonás de a későbbiekben is lesz hasonló pályázat érdemes figyelni!
    http://palyazatok.org/udulesi-tamogatas-nagycsaladosok-reszere/#more-20325
    Dóri

    VálaszTörlés
  77. Sziasztok!
    Az a kérdésem, hogy a nagycsaládosoknak járó tankönyv kedvezmény akkor is jár, ha a harmadik gyermek még magzat?

    VálaszTörlés