Oldalak

2010. március 16., kedd

GYET, a Gyermeknevelési támogatás

A gyesről és gyedről számtalan szó esik, de ritkábban beszélünk arról a támogatásról, amit a nagycsaládosoknak hoztak létre.
Az anyuka, akinek már van 3 picije, gyakran nem tud visszamenni dolgozni, jobb esetben talál olyan munkát, ami otthonról végezhető, így ha a gyerekek jönnek az óviból vagy iskolából, akkor már otthon tud lenni. Persze sajnos gyakoribb az, hogy nem kap munkát, de erről majd egy másik alkalommal...
Nekik találták ki a GYET-et.
Az áttekintést a jelen állapot szerint teszem meg, a 2010.05.01-től életbe lépő változásokat frissíteni fogom akkor.

Ki kaphatja?
A három vagy több kiskorú gyereket nevelõ szülõk (vagy akár nevelõszülõk, gyámok)
jogosultak erre a támogatásra a legkisebb gyermek 3. életévének betöltésétõl a 8. életévének betöltéséig. Tehát ahogy lejár a gyes, onnantól kezdve igényelheti a szülő. Ez olyan típusú támogatás, mint a gyes, tehát nem függ az elõzetes biztosítási idõtõl, illetve a család jövedelmi, vagyoni helyzetétõl.

Munkavégzés GYET mellett
A GYET-et igénybe vevõ szülõ onnantól, hogy megkapja ezt a támogatást, tehát a gyermek három éves korától napi négy órában dolgozhat, vagy ha otthon végez munkát, akkor teljes munkaidõben.

Hogyan és kitől kell igényelni?
A GYET-et a „Gyermeknevelési támogatás igénybejelentés" című formanyomtatványon kell igényelni, amely a MÁK honlapjáról letölthető (http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/137).
A formanyomtatványon kitöltési útmutató is van, amely segít a kitöltésben és tartalmazza a benyújtandó iratok, mellékletek listáját.
Az ellátás az igény benyújtásának idõpontjától jár. Visszamenõleg legfeljebb két hónapra lehet megállapítani, tehát ha valaki tudja, hogy ezt fogja igényelni, akkor a gyes lejárta után 2 hónapig teheeti meg anélkül, hogy veszítene a pénzből. Igényelni persze később is lehet, de akkor is maximum 2 hónapra visszamenőleg fizetnek.

A GYET összege
A GYET havi összege azonos az öregségi nyugdíjminimummal, függetlenül attól,
hogy hány gyermeket nevel valaki. Ez 2009-ben bruttó 28.500 Ft, azonban ebből nyugdíjjárulékot, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak. Ez az ellátás is szolgálati idõnek számít majd a nyugdíj kezdetének megállapításához. A GYET emellett adóterhet nem viselõ járandóság, tehát beleszámít a teljes jövedelembe, de nem kell adót fizetni utána.

További családi ellátásokról is olvasnál? A családtámogatás 2010-es összegéről itt olvashatsz, a nagycsaládosoknak járó kedvezményekről sé támogatásról pedig itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése