Oldalak

2010. március 20., szombat

Házi kenyér saját kenyérsütő géppel - 1. rész Miért jó?

Egyre nagyobb a választék a kenyérsütő gépekből a boltok polcain és egyre olcsóbban lehet már hozzájutni, már 10.000 Ft-ért is láttam gépet.
Milyen érdekes, hogy nagymamáink még kemencében sütötték a kenyeret, majd jött a modern kor, mindenki a péktől veszi a friss vagy már kevésbé friss pékárut, s most az ezredforduló után újra divatba jön az otthon sütött kenyér. Vajon miért?

A válasz egyszerű,
- Egyre több ember szeretné tudni, mi van a kenyerében, amit nap, mint nap eszik.
- Nincs ahhoz fogható reggeli ébredés, mint mikor a friss kenyér illata fogad a konyhában és már vághatod is az éppen megsült kenyérből a vajaskenyérnek valót. (hála az időzíthető sütésnek)
- Lassan már olcsóbb lesz saját kenyeret sütni, mint venni (ezt ki fogom pontosan számolni és tájékozódom a bolti árakról is)
- Sok ember, mint én is a kislányunk születése előtt, sokáig dolgozik hétköznap és már semmi kedve munka után boltba szaladgálni. Hétvégén elintézzük a bevásárlást, így hétköznap nem kell. Igen ám, de a bolti kenyér nem bírja ki egy hétig, mert morzsálódik pár nap után, majd penészedik, vagy esetleg elfogy :) De a saját kenyérsütőnk mindig készen áll.
- Nem csak kenyeret lehet sütni vele, hanem kalácsot is, sőt meg lehet vele dagasztatni és kelesztetni a kelt tésztát.

Elég sok indok ez már magában is. Mi vettünk is 3 éve egy kis gépet, nem túl drágát, de nem is a legolcsóbbat. Azóta nem vettünk boltban kenyeret és én egész kenyér-guru lettem :)


Ha még nincs kenyérsütőd, akkor itt olvasd el, hogy mire figyelj a vásárláskor!


Ha pedig már el is kezdenél sütni, akkor itt egy alap kenyérrecept és a tudnivalók a hozzávalókról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése