Oldalak

2010. március 16., kedd

Utazik a család, de mivel és mennyiért? 1. rész, Az autó

Elutazni a nagyihoz? Nyaralni egy hetet? Hétvégén megnézni egy várost a közelben vagy kirándulni egyet? De jó lenne :)

De mivel, mikor, mennyiért utazhatunk?

Úgy döntöttem áttekintem az utazási formákat, hogy láthassuk az előnyeiket és hátrányaikat, azokat a tudnivalókat, amit az út tervezésekor nem szabad elfelejteni és nem utolsósorban az egyes utazási formák költségeit. Az internet rengeteg segítséget ad ehhez, a hasznos linkeket is feltüntettem az írásaimban!

Az autó
Amelyik család olyan szerencsés, hogy van autója, ráadásul akkora, hogy befér mindenki, akkor általában ezt használják innentől kezdve utazáshoz.

Előnyei
Az autó mindenképp kényelmes az utazónak, háztól-házig visz, ott állsz meg, ahol tetszik, akkor pihensz és nyújtoztatod ki a lábaidat, amikor kedved van és ha a vezetőt rá tudod venni a megállásra. A csomagjaidat nem kell cipelned, csak a cél előtt kiveszed a csomagtartóból. Mindenképpen gyors, mert nem kell megállnod olyan helyeken, ahol más ki akar szállni, mert ő megérkezett, ezzel értékes negyedórákat vesztve. Mindig van helyed, amit nem kell átadnod a következő megállónál :). Nem vagy időhöz kötve, akkor indulsz és érkezel, amikor jólesik. De nem is sorolom tovább, ezeket mindennki ismeri.

Vannak egyáltalán hátrányai?
Persze, hogy vannak.
A vezetőnek egyáltalán nem pihentető a vezetés, egy hosszabb út egészen kifáraszhatja. Az utasok menetirány felé ülnek, nem néznek egymásra, így a gyerekekkel jobbára olyan játékokat lehet játszani, ami szóban folyik, de nehézkes rajzolni, társasozni. És ami ma már nem mellékes, hogy a benzin ára elég magas, így az autózás drága is.

Mennyibe is kerül nekünk ez az út?
Ehhez a következőket kell figyelembe venni:
- Mennyibe kerül egy kilométer? Ehhez tudnunk kell az autónk átlagfogyasztását, most egy 7 l / 100 km-es fogyasztású autót veszünk példának. A benzinár jelenleg (2010 február) 320 Ft/l körül mozog. Hogy 100 km fogyasztását megtudjuk, ahhoz össze kell szoroznunk a fogyasztást és a benzinárat, a példánkban 2240 Ft-ra jön ki 100 km, vagyis 22,4 Ft 1 km.

- MIlyen költségeink lehetnek még?Például az autópályamatrica. Sokan ezzel spórolni akarnak, de nem biztos, hogy megéri, mert gyorsabb és ami nagyon fontos, biztonságosabb az autópálya, sőt még a kocsi fogyasztása is kevesebb, ha egyenletesen haladsz, mintha előzgetsz, lassítasz, falvakon mész keresztül. Arról, hogy melyik autópálya vagy autóút fizetős és mennyibe kerül, az autopalya.hu oldalon olvashatsz. (interaktív térkép arról, hogy hol van torlódás és hol kell fizetni: ITT, az aktuális díjszabás: ITT)
Ha autópályát használunk, akkor indulás előtt érdemes megnézni, hogy nincs-e épp baleset vagy más miatt lezárva, esetleg számíthatsz-e torlódásra.

- Ha városnézésre megyünk, érdemes érdeklődni arról, hogy a belvárosba be lehet-e menni autóval és a parkolásért fizetnünk kell-e, ennek ára is magas lehet, ha egy napot töltünk el valahol.

Milyen hasznos információhoz juthatunk még?
Merre menjünk? Nem biztos,hogy az a legjobb útvonal, amit a térképre bökve kinéztünk magunknak, sok kilométert vagy időt lehet spórolnI,ha utánanézünk, hogy merre érdemes menni. Hazánkban már ismert és népszerű az utvonalterv.hu oldal, ami az országon belüli közlekedést segíti. Ennek nemzetközi változata a viamichelin.com, külföldi nyaraláskor rendkívül hasznos lehet.
- Azt tudtad, hogy van benzinkútkereső szolgáltatás is? Megnézheted a fotelból, hogy útközben hol lesz érdemes tankolnod és ott mennyibe keerül a benzin vagy a gázolaj. De vigyázz, mert nincs benne az összes kút, például a mi kedvenc kutunk sincs benne , de nagyyon sok igen. Ez a holtankoljak.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése