Oldalak

2010. március 16., kedd

Gyermekápolási táppénz

cA táppénz egyik alfaja a gyermekeink után járó táppénz. Ismerjük ezt eléggé, tisztában vagyunk a jogainkkal, lehetőségeinkkel? Ebben segít ez az áttekintés.

Kinek jár?
A gyermekeink után járó gyermekápolási táppénz igénybevételekor is megvizsgálják, hogy jogosultak vagyunk-e rá. A jogosultság megegyezik a táppénzre való jogosultsággal, tehát meg kell vizsgálnunk, hogy jogosultak vagyunk-e az alap táppénzre. Ennek három alapfeltétele van:
1. biztosítási jogviszony, ami jelenleg is fennáll, vagy a megbetegedést
közvetlenül (1-3 nap) megelõzõen fennállt,
2. jövedelem, amely után egészségbiztosítási járulék fizetésére vagy vagy voltál
kötelezett
3. keresõképtelenség, melyet orvos megállapított és igazolt.

Létezik még a passzív táppénz, ami azt jelenti, hogy ha a biztosítási jogviszonyod megszűnését követõ elsõ, második vagy harmadik napon válsz keresõképtelenné, akkor ún. „passzív jogon legfeljebb 30 napon át, részesülhetsz táppénzben. Természetesen ha valaki GYES vagy GYET mellett munkát végez, akkor táppénzre is jogosult lesz keresõképtelenség esetén.

Na ennyit a saját jogú táppénz jogosultságáról, ha tehát erre jogosult vagy, akkor a gyermekeid után járó táppénzre is.

Keresõképtelennek ebben az esettben az az anya számít, aki kórházi ápolás alatt álló, egy évesnél fiatalabb
gyermekét szoptatja, illetve az a szülõ, aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét ápolja. Tehát a gyermekápolási táppénzt bármelyik szülő igénybe veheti, aki 12 évesnél fiatalabb gyermekét ápolja és emellett jogosult is rá.
A keresõképtelenséget ebben az esetben a gyermeked házi gyermekorvosa igazolja.
Ha nam csak egy gyermeked beteg, akkor választhatsz, hogy melyik gyermek után veszed vagy veszi a párod igénybe.

Gyes vagy Gyet mellett csak akkor jár táppénz, ha dolgozik a szülő, ha nem, akkor nem jár, hisz a gyes és a gyet az ellátásnak számít.

Mennyi idõre jár ez a féle táppénz?
Bármelyik szülőnek jár
- egy évesnél fiatalabb gyermek szoptatása, ápolása címén korlátlan idõtartamban,
- 1-3 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 84 naptári nap,
- 3-6 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 42 naptári nap, ez egyedülállónak 84 nap,
- 6-12 éves gyermek ápolása címén évenként és gyermekenként 14 naptári nap, egyedülállónak pedig 28 nap.
Ebben az esetben az év a gyermek egyik születésnapjától a másikig tartó időszakot jelöli és nem a naptári évet.

Mértéke
Megegyezik a táppénz mértékével, ami általában 60%-a a jövedelmednek (alapesetben, ha volt megfelelő hoszúságú biztosítottsági jogviszonyod). A jövedelmednek pedig az az összeg számít, ami után egészségbiztosítási járulékot fizetnek, átlagos esetben a fizetésed. Az ennél komlexebb esetekre most nem térek ki, ha érdekel valakit, akkor jelezze a fórumon és leírom azt is.

Igénylése
Ez is megegyezik a táppénz igénylésével, tehát a megfelelő igazolást, ami ebben az esetben a keresőképtelenséget megállapító gyermekorvosi papír, a munkahelyednek kell benyújtani, amit a továbbiakban már ők küldenek az illetékeseknek a kapcsolódó nyomtatványokkal együtt és ők is fizetik ki neked utólag, bérfizetési nap vagy 10-éig. HA egyéni vállalkozó vagy, akkor neked kell ezt intézni az illetékes OEP-nél, a nyomtatványokat is az OEP honlapján lehet megtalálni.

Gyermekápolási táppénz meghosszabbítása méltányossági alapon lehetséges, ha a szülő erre a gyermeke betegsége miatt rászorul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése