Oldalak

2010. március 27., szombat

Anyajegy önvizsgálat

A héten megejtettem a szokásos éves bőrgyógyászati látogatásomat, ahol ellenőrizték az anyajegyeimet. Ezt a vizsgálatot érdemes legalább évente egyszer elvégeztetni, mert a bőrrák egy nagyon agresszív betegség, de így esetleg megelőzhető. Sőt ha a családban volt ilyen probléma, akkor félévente javasolják.
Azonban ha évente egyszer elmegyek és megmutatom magam, az még nem elég, itt is nagyon komoly szerepe van az önvizsgálatnak, hisz egy ilyen problémát minél korábban jó észrevenni.
A doktornő nagyon alaposan elmagyarázta az önvizsgálat lépéseit, gondoltam megosztom Veletek.

Az első lépés, hogy a testünket feltérképezzünk, hol és mennyi anyajegyünk van. A probléma főleg azokkal van, amelyek erős napfénynek vannak kitéve (pl arcon, nyakon, dekoltázsban) vagy irritáció éri gyakran, ami általában valami ruhadarab, pánt, öv. Ezekre még sűrűbben érdemes rápillantani, hátha sérülnek.
Érdemes vagy leírni, hogy hol vannak nagyobb, kiemelkedőbb anyajegyek vagy amit én fogok tenni :) lefényképezni magunkat digitális géppel, amit a számítógép utána megfelelően fel tud nagyítani és látszanak rajta az anyajegyek.

Második lépésként nézzük meg egyenként az anyajegyeket, vagy nézessük meg valakivel a családból, amit mi nem látunk. 3 fő jellemzőt tudunk figyelni, amit a szakma ABC jegyeknek hív, ezek a következők:

- A, mint alak. A jóindulatú anyajegyeknek szimmetrikusnak kell lenni, legalább egy tengelyre, de ha kettőre, akkor még jobb.

- B, mint border vagyis határvonal. A jóindulatú anyajegy élesen elválik a környezetétől, széle nem mosódik el, nem nyúlik bele halvány ki foltokkal.

- C, mint color, vagyis szín. A jóindulatú anyajegy a barna valamely árnyalata, nem szürke, nem piros. Bár a pirosoktól sem kell megijedni, mert általában ezek nem anyajegyek, hanem erek, melyek elöregszenek és szétpattannak.

Ha ezek a jellemzők érvényesek az anyajegyeinkre, akkor megnyugodhatunk és a következő esedékes éves vizsgálatig elég csak magunkat ellenőrizni, nem történt-e változás. HA valamely anyajegyünkre nem jellemzők ezek a szabályok vagy egyik vagy több se, akkor érdemes lehet az éves felülvizsgálatot előbbre hozni és megmutatni bőrgyógyászunknak.
A bőrgyógyászok egyébként ezen kívül más jellemzőket is figyelnek, azonban ahhoz szakmai ismeretekre és egy jó nagyítóra is szükség van, ez bízzuk inkább rájuk.

A rossz helyen lévő anyajegyeket szokták javasolni levételre megelőzésképpen, erre a nyár kivételével az összes évszak megfelelő. Kisebb műtét szikével vagy lézerrel és általában lidokainos érzéstelenítéssel. Utána pedig pár hétig ragasztgatni kell és kerülni a vizesedését.

1 megjegyzés:

  1. Koszonom,rovid volt es velos,idaig ezeket az informaciokat talaltam a leghasznosabbnak!Orulok hogy beneztem ide.

    VálaszTörlés