Oldalak

2010. március 16., kedd

Természetes és olcsó tisztítószerek

Egy új sorozatot indítunk útjára, mivel sajnos nagyon is aktuális a téma, egyre több család szorul rá, hogy napról-napra éljen és az addig megszokott dolgokról is esetleg lemondjon. Először a tisztítószereket tekintjük át, mert ezeken nagyon sokat spórolhat a háziasszony és nem úgy, hogy többé nem takarít :) 
Nem is hinnénk milyen egyszerű szerekkel ki lehet váltani a több ezer forintos takarítószereket, amikkel ugyanolyan tisztára takaríthatjuk a lakást és ráadásul még a környezetet is védjük vele.
Vegyük hát sorra, hogy mit mivel lehet szépen és takarékosan tisztítani.

Vízkő
Ezt valószínűleg mindenki ismeri, azért is erről beszélünk először. A 20%-os ecet (és az ecettel itt még rengetegszer találkozunk majd) tökéletes vízkőoldó. Én a kiürült spriccelősbe szoktam tenni és azzal fújom be a fürdőszoba csempéjét, zuhanytálcáját, a kádat. Várok 20 percet átsúrolom és alaposan lemosom. A 20 percet viszont nem a fürdőben töltöm, mert az ecetszag viszont elég erős (mint a klór is az, ha a bolti vízkőoldót veszem meg).
Szintén ecetbe áztatom a vízköves edényeket és akármit, amit ez sújt és egy napig hagyom állni, utána gyönyörű az eredmény.
Mennyibe is kerül 1 l 20%-os ecet? Nagyjából 150 Ft. A vízkőoldók literje 800 Ft-tól indul, átlagosan 1200 Ft.

Mosás
Kevesen tudják, hogy az ország nagyrészén kemény a csapból folyó víz. A kemény víz tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kalcium és a magnézium sói nagyobb mennyiségben vannak jelen a vízben, ez pedig a mosógépben lerakódásokat okozhat, a ruhákból a foltot csak több mosószer használatával lehet kimosni, mert a ruhán is bevonatot képez.  Erre a kereskedelem árul vízlágyítót, kb 1000 Ft/kg-tól, a nevesebbek már 2000 Ft/kg-ba kerülnek. Pedig létezik a régen használt és elfeledett vízlágyító, a mosószóda, ami kistételben 300 Ft/kg, nagytételben (kb 20 kg) már csak 200 Ft kilónként.
És ha használjuk a mosószódát, akkor a mosószerből is elegendő a fele mennyiséget használni, mint amit megszoktunk, tehát ezzel mosószert is spórolunk.
A mosást teszi olcsóbbá, ha mosószer helyett mosódiót használunk. Erről nem szeretnék hosszabban írni, mert nincs saját tapasztalatom, de ismerőseim dicsérik. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ezzel olcsóbban is tudunk mosni.

Öblítő helyett sokan szintén ecetet használnak és érdekes módon nem lesz ecetszagú a ruha. Sőt fertőtleníti is a ruhákat közben. Ha azonban mégis illatosan szeretjük a ruhákat, márpedig miért ne szeretnénk :), akkor illóolajat is csepegtethetünk az öblítőtárolóba.

Ha a mosógépünket is óvni akarjuk, akkor pedig évente 2-szer érdemes elindítani egy üres mosást a legmagasabb hőfokon és beleönteni 2 l 20%-os ecetet. Ez a vízkövet is feloldja, fertőtleníti is a gépet és eltávolítja a penészt is, ha megtelepedett, ami sokszor megesik, ha a fürdőszoba párásabb.

Eldugult lefolyó
Sokszor megesik, hogy kicsit kezd eldugulni a lefolyó, a mosogatóban a zsír és ételdarabkák miatt, a zuhanyzóban a hajszálak miatt vagy ha a mosógép is ide ereszti a vizet, akkor a szöszök miatt. A lefolyótisztítók ára 500 - 1500 Ft körül mozog márkától függően, pedig ha a dugulás komolyabb, akkor egy fél flakont is bele kell önteni. Másik megoldás a szódabikarbóna és az ecet elegye, amit beleöntünk, pár órára benne hagyjuk, addig bugyog, mivel oldja felfelé a lerakódást, majd forró vizet öntünk rá és ezzel megoldottuk ezt a problémát is. A szódabikarbóna kg-ja 300 Ft-tól indul. Lehet kapni gyógyszertárban és háztartási boltokban is például, de még a bioboltokban sem kerül sokba.

Mindenféle súrolás, lemosás
Szintén használhatjuk a szódabikarbónát, összekeverve konyhasóval, ebből pedig a durva szemcséjűvel. Remek súrolószer lesz belőle akár a konyhába, akár a fürdőszobába. 
Ha a konyhában olyan helyet tisztítunk, amit szeretnénk fertőtleníteni, de a súrolást nem bírja vagy nincs is szükség rá, akkor az ecet kerül elő ismét, fertőtlenít és tisztít. Jól használható például a vágódeszka időnkénti fertőtlenítéséhez vagy a hűtő takarításához.

Új törölköző és konyharuha
Ha ezekből újat veszünk, akkor eleinte durvák és a nedvszívó képességük sem az igazi. Ezt úgy lehet megoldani, hogy ecetes vízbe áztatjuk és benne hagyjuk egy napig, majd kimossuk. Fertőtlenítjük is ezzel és a nedvszívó képessége is jelentősen javul.
Ablakmosás
Kitaláljátok? Ecet :) 20%-os ecetből kb 6 evőkanálnyi kell egy liter vízhez. A szennyeződéseket is eltávolítja és csillogóvá is teszi az ablakot. Sokan újságpapírt használnak az ablaktisztításhoz, én wc papírt szoktam.

Bútortisztítás
A bútoroknak a citrom a fő tisztítószere. Egy citromnak kifacsarjuk a levét és adunk hozzá pár csepp olajat, ezzel töröljük át a bútort.

Fehérítés
Fehérítésre egyrészt a citrom kiváló, legyen ez ruha vagy konyhapult, illetve az edényeket is csillogóvá teszi. Másrészt a kimosott ruhákat kiteregetheted a napra, ha erre van lehetőséged, mert a nap kiszedi azokat a foltokat is, amiket esetleg más nem vagy legalább halványít rajtuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése