Oldalak

2010. március 16., kedd

Utazik a család, de mivel és mennyiért? 2. rész, A vonat

A vonat
Aki régen vonatozott, az meglepődik a mai állapotokon. Egyrészt csalódik a gyorsvonatok és személyvonatok rossz állapota miatt, másrészt meglepődik az intercity-k kényelmén és tisztaságán.

Az előnyei
A vonatozásnak az egyik nagy előnye, hogy a kisgyerekek imádják. Csodálattal nézik ezeket a hatalmas szerkezeteket, amik ennyi kocsit elbírnak, különlegenes zakatolnak és hasonlítanak Thomasra :)
Nem elhanyagolható előny az sem, hogy a család minden tagja pihen, nem vezet senki sem, akár olvashat, játszhat, filmet nézhet laptopon vagy aludhat is az utazó. Illetve meg sem kell állni, ha mosdóba kell menni (a másik oldala ennek, hogy az ember azért a vonat mosdójába csak akkor megy, ha már nagyon muszáj).
Az összes vonaton lehet kerékpárt szállítani, legfeljebb nincs kocsi hozzá, csak az utolsó vagon peronján lehet, de lehet!

Hátrányai
Viszont a vonat nem visz el mindenhová, az állomástól az úticélunk igen messze lehet, ahová ráadásul a csomagjainkat is cipelni kell. Ha kisebb helyre megyünk, akkor vagy többször át kell szállni, vagy személyvonat visz, ami a sok megálló miatt lassú. Hát igen, hátrányokból is jut bőven.

De mennyibe is kerül ez most?
Kilométerenkénti teljesáru értéket nehéz mondani, mert 10 és 20 forint között mozog távolságtól függöen. Viszont számos kedvezmény létezik, különösen gyermekeknek. Most itt igyekszem az összeset felsorolni:
- Gyermek 6 éves korig ingyenes, de március 1-től akkor is kell valtani úgynevezett regisztrációs jegyet.
- Gyermekeknek 6-14 évig 50%-os kedvezmény bárhova is utazik.
- Óvodás csoportoknak 90% kedvezmény, de legalább 10 főnek kell lenni és előzetesen írásban kell kérni, illetve a csoport 3 kísérőjének is ekkora kedvezmény jár.
- Állami gondozott csoportoknak, szintén 10 fő felett és be kell jelenteni, mellettük 2 kísérő kaphat szintés 90%-os kedvezményt.
- Tanulók 50%-os kedvezméynt kapnak érvényes diákigazolvánnyal.
- 26 év alattiak péntek 10 órától vasárnap éjfélig 33%-os kedvezményt kapnak, ezt bármely útvonalra lehet váltani, nem függ a lakóhelytől.
- Nagycsaládos kedvezmény: legalább 3 saját gyermekkel történő utazásnál mindkét szülő és a gyerekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak. Ebben az esetben szükséges a családi kötelék, amit persze nem tudom, hogy ellenőriznek a kalauzok :), mindenesetre megpróbálhatják.
- Családi kedvezmény: Már egy gyermekkel történő utazásnál is 1 vagy 2 kísérő 33%-os kedvezményt kaphat (a gyermek meg a saját kedvezményét.) A gyerekeknek 18 év alattianak kell lennie. Ez egy új kedvezmény, 2009 októberében vezették be ideiglenesen, de valószínűleg népszerű volt, mert most már korlátlan időre meghosszabbították.
Nyugdíjas ledvezmények: 50% vagy 90% nyugdíjasigazolványra, 20% 55 éves kor felett és 65 év felett pedig ingyen lehet utazni (de nekik is kell regisztrációs jegy!).

Hasznos címek:
- Az utazás előtt megtervezhetjük, hogy mikor megyünk, a menetrend az elvira.hu oldalon érhető el.
- Ha több járművel is utazunk és kell szállnunk, akkor az utvonalterv.hu segít, mivel abban a bkv és a máv járatai is benne vannak, így a budapesti átszállásokat is például segíti, de több nagyvárosunk tömegközelkedése is benne van.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jó és hasznos az útmutató.

    VálaszTörlés
  2. Ha a 3. gyerek elmúlt 18 éves , de még tanul , jár-e a 90% utazási kedvezmény a vonaton?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érvényes diákigazolvánnyal igen.

      Törlés
  3. Ha van 3-rom gyermekem, és nem utaznkvelem a vonaton akkor is jár a 90 %???

    VálaszTörlés
  4. Az a szomorú hogy autóval még mindíg (440 ft-os benzinár és majd 3000 Ft-os pályamatrica mellett) jobban megéri utazni 1 vagy 2 felnőtt + 2 6 év fölötti gyereknek mint vonattal :((((((
    MOst számoltam ki kb. 5-600 km-es távra 7l-es fogyasztással.

    VálaszTörlés
  5. Igen, sajnos ez így van és szerintem is nagyon szomorú. Mi 300 km-es távra szoktunk utazni és ha már 2 felnőtt utazik, akkor még a gyerekekre járó kedvezményekkel együtt (33%) is jobban megéri az autó.

    VálaszTörlés
  6. Hogyan kell igazolnom hogy nagycsaládosok vagyunk? a jegyvételnél és a kicsik szem.igazolványát bemutatva? Vagy kérnek valamilyen államkincstári nyomtatványt amit jegyvételkor be kell mutatni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A személyigazolványok elegek mind a 3 vagy több gyerekével és a tie(tek)ddel együtt,mert alanyi jogon jár.De ha belépsz a NOE-hoz küldenek kártyát is.Jó utat!

      Törlés