Oldalak

2010. április 12., hétfő

Nagycsaládosok állami támogatása háztartási gép és izzócserére

Ágnestől kaptuk a következő friss információt:
Április 23-án 14.00 órakor lezárult a Háztartási Gépcsere Alprogram! Figyelemmel a Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogramra beérkező pályázatok támogatási igényére, a pályázati felhívással összhangban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázatok befogadását 2010. április 23-án 14.00 órától felfüggeszti. Elbírálásra az időpecséttel a fenti időpontig igazoltan beküldött pályázatok kerülnek.

Forrás: KVVM

http://palyazatok.org/lezarult-a-haztartasi-gepcsere-alprogram/

A bejegyzést meghagyom tájékoztató jelleggel! 

Nemrég tett közzé a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium két pályázati programot, amiben nagycsaládosokat, időskorúakat, fogyatékkal élőket és regisztrált munkanélkülieket próbálnak segíteni úgy, hogy lecseréli régi hűtőjüket, mosógépüket vagy izzóikat újra, energiatakarékosra.
Ez a pályázat remek lehetőség a nagycsaládosok számára, hisz nekik sokszor gondot okoz egy ilyen nagyobb értékű háztartási gép beszerzése, vagy mivel a régi működik, ezért nem cserélik le újra. Pedig amellett, hogy új, még energiatakarékosabb is lenne, ez pedig ennél a két háztartási gép kategóriánál és az izzóknál jelentős villanyszámla megtakarítást is jelentene. Érdemes tehát elgondolkodni a pályázaton való részvételen.

A minisztérium alapvetően a klímavédelem miatt írta ki ezt a két pályázatot, mivel a magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. "Amennyiben Magyarországon az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a vásárlók a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1 847 637 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. "- írja a minisztérium. 

A két pályázat a Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogram és az Energiatakarékos Izzócsere Alprogram. Ezen a néven kell keresni a minisztérium honlapján.

Röviden a pályázatokról
 
Háztartási gép

A minisztériumnak 1 milliárd forintnyi támogatási kerete van, amit a támogatottakhoz érdekvédelmi szervezeteken keresztül fognak eljuttatni, tehát a családok, idősek nem pályázhatnak maguk, hanem egy őket támogató, segítő érdekvédelmi egyesülethez, alapítványhoz kell fordulniuk, ami felveszi őket a listájukra és közösen pályáznak. A nagycsaládosok esetében ilyen a NOE például, ahol lehet kérni a listára felkerülést. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a családoknak nem kell magunknak a pályázattal foglalkozni, iratokat beszerezni, hanem az egyesület intézi ezeket és igazolja is egyben, hogy valóban nagycsaládos az igénylő. 

A pályázható összeg mosógépre 60.000 Ft, hűtőgépre 70.000 Ft, ami akár lehet a teljes vételár, de ha a család drágábbat akar venni, akkor ez ennek csak egy része lesz (persze ha olcsóbbat vesznek, akkor csak annak összegét kapják meg). Közzétettek egy listát a minisztérium honlapján, ebből is lehet választani háztartási gépet, de ezen kívül is lehet vásárolni.
Az új gépért cserébe pedig le kell adni a régit, amelynek még működőképesnek kell lennie.
A pályázatok határideje 2010.10.30, de ez a végső határidő, amíg az egyesületeknek le kell adni a pályázatot, tehát a magánszemélyeknek ennél hamarabb kell jelentkeznie.

Izzócsere
A feltételek nagyon hasonlóak az elsőhöz, annyi, hogy maximum 40.000 Ft-ért pályázhat egy háztartás, ennyiért cserélhetik le a hagyományos izzókat energiatakarékosra.

A részletes pályázati feltételeket a minisztérium honlapjáról lehet letölteni.

Mennyit is takaríthatunk meg egy újabb háztartási géppel?
A háztartásokban az egyik legnagyobb fogyasztó a hűtő, mivel folyamatosan megy. Az energiaszámla nagy részét ez adja. Hamarosan megpróbálom kiszámolni mennyivel éri meg jobban egy új hűtő vagy mosógép és milyen praktikák vannak, amivel csökkenthető a fogyasztásuk.

Ha kíváncsi vagy erre a bejegyezésre is, akkor íratkozz fel a hírlevélre vagy látogass vissza sűrűn, hogy elolvashasd!

20 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én mint nagycsaládos, hogy vehetem igénybe ezt a hűtőgép csere akciót? Meg kell keresni valamelyik alapítványt aki megpályázza ezt, vagy az üzletekben kell erről érdeklődni?
    Ha tudsz, segíts nekem ebben, hogyan kell elindítani ha szeretném lecserélni a hűtőnket?!

    Üdv, Anita.

    VálaszTörlés
  2. Így van, meg kell keresned egy nagycsaládok támogatását, érdekvédelmét védő alapítványt, egyesületet, aki meg tudja pályázni a háztartási gépeket. Csak rajtuk keresztül lehet pályázni, magánemberként sajnos nem.
    Érdeklődtem a nagycsaládosok országos egyesületénél, sajnos náluk már nem lehet jelentkezni, mert beadták a pályázatot. Feltételezem, előtte kiértesítették a tagjaikat a lehetőségről. Náluk már csak az izzócserére lehet pályázni.
    A napokban próbálok érdeklődni, hogy kinél lehet még jelentkezni erre, remélem találok valamilyen szervezetet.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm nagyon kedves vagy!
    Én is megpróbáltam már egy-két helyen.Mi Nyíregyháziak vagyunk. Őket még nem sikerült elérnem,de hátha találok még lehetőséget.

    VálaszTörlés
  4. Ma próbáltam keresni a neten, de eddig még nem találtam semmit ... Kicsit megnehezítik ezzel az ember dolgát.

    VálaszTörlés
  5. Most azt olvastam, hogy a Nagycsaládosok Országos Egysülete központilag és a helyi tagszervezeteivel külön-külön is pályázhat a háztartási-gépekre. Anita, javaslom, hogy egyrészt kérdezz rá a Hozzátok legközelebb lévő NOE tagszervezetnél, hogy pályáztak-e már, vagy kérdezd meg a Családsegítő Szolgálatot vagy az Önkormányzatot, hogy tudnak-e olyan alapítványról, egyesületről, ahova fordulhatnál.

    VálaszTörlés
  6. Ágnes írta, átmásolom ide, mert ide jobban illik. Köszönjük a tájékoztatást!

    Április 23-án 14.00 órakor lezárult a Háztartási Gépcsere Alprogram! Figyelemmel a Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogramra beérkező pályázatok támogatási igényére, a pályázati felhívással összhangban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázatok befogadását 2010. április 23-án 14.00 órától felfüggeszti. Elbírálásra az időpecséttel a fenti időpontig igazoltan beküldött pályázatok kerülnek.

    Forrás: KVVM

    http://palyazatok.org/lezarult-a-haztartasi-gepcsere-alprogram/

    VálaszTörlés
  7. szia én érdeklődni szeretnék hogy iskoláztatási támogatásra lehet-e pályázni valahol.egyedül nevelem 3kiskorú gyermekemet.segítségedet előre is köszönöm.egy anyuka

    VálaszTörlés
  8. Az iskoláztatási támogatást az ingyen tankönyv és az étkezési támogatás jelenti. Országos szinten én nem tudok beiskolázási támogatásról, ha lesz is, akkor szerintem a nyár vége felé.
    Ha ez nagy gondot jelent Nektek, szerintem fordulj a helyi nagycsaládosok egyesületéhez, a családsegítőhöz vagy az önkormányzat szociális osztályához, mert szerintem nagyobb a valószínűsége egy-egy helyi pályázatnak vagy támogatásnak.

    VálaszTörlés
  9. Szia szretném megkérdezni ,hogy újra indítják-e a mosogép és hütő programot? Előre is meg köszönöm mielőbbi válaszod. Köszönettel :zsuzsa 3 gyermek édesannya

    VálaszTörlés
  10. Szia, ezt sajnos nem tudom, mert a minisztérium úgy függesztette fel a pályázatot, hogy elbírálják a beérkezett anyagokat és ha marad a pályázható keretösszegből, akkor újra lehet pályázni. Gondolom a pályázatok elbírálása azért pár hónapig eltart, de érdemes figyelni a minisztérium honlapját, vagy ezt a honlapot, mert igyekszem figyelemmel kísérni.

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen majd én is figyelem! Zsuzsa

    VálaszTörlés
  12. Szia!
    Lehet már vmit tudni arról, hogy kiértékelték-e a háztartási gépcsere programra beérkezett pályázatokat?

    VálaszTörlés
  13. Én nem tudok róla semmit, de hátha jár erre valaki, aki tud róla.

    VálaszTörlés
  14. sziasztok! NAGY CSALÁDOS(FOGYATÉKKAL)ÉLöKÉNT? ESETLEG:MÉGPÁJÁZHATOK? MIT SZOLTOK SEGITSETEK KÖSZIKE

    VálaszTörlés
  15. Elvileg pályázhatsz kedves utolsó hozzászóló, csak a megfelelő szervezetet kell megkeresnetek hozzá. Ilyen a nagycsaládosok egyesülete, ahol viszont nem fogadnak több pályázatot, de lehet fogyatékosokat támogató szervezet is, aminek tagja vagy.

    VálaszTörlés
  16. Most az az információt kaptam, hogy a pályázatok elbírálása folyamatban van. A háztartásigép csere pályázatnál az eddig beérkezett pályázatokat bírálják el, addig nem lehet új pályázatot benyújtani.
    Az izzócsere pályázat még él, oda pályázhatnak még a szervezetek.

    VálaszTörlés
  17. valószínűleg most leszek munkanélküli. Tudok valahogy pályázni hűtőgépre? Mert már nagyon a végét járja a mostani :(

    VálaszTörlés
  18. Sziasztok!
    Ha majd kiderül,hogy marad e pénz további pályázatokra ,kiírná ide valaki,hogy legyen lehetőségünk lecsererélni a régi gépeinket?

    VálaszTörlés
  19. Szia érdeklődnék hogy én még most láttam meg ezeket a lehetőségeket nagycsaládos vagyok 4 gyermeket nevelek sajnos egyik gyermekem tartósbeteg én is szeretnék ijen lehetőségekre pályázatot beadni.
    Mikor és hol lehet?
    Mert nagy segítség volna a számomra bármien lehetőség.....

    VálaszTörlés
  20. Szia! Nekem más jellegű kérdésem lenne, ha tudnál segíteni, hogy az ingyenes étkeztetési támogatást az állam vagy az önkormányzat adja?

    VálaszTörlés