Oldalak

2010. április 29., csütörtök

Spróroljunk az energiával - 2. rész Főzés

A főzés is egy olyan terület, ahol sok energiát, gázt elpazarolhatunk, ha nem figyelünk eléggé. A következő tippekkel nem csak energiát spórolhatunk, hanem akár egészségesebb ételeket is készíthetünk:

1. Akkora edényt válasszunk a főzéshez, amekkora a főzőlapunk vagy a gázlángunk. Emiatt van több méretű láng vagy lap a tűzhelyünkön, hogy a megfelelőre helyezhessük az edényt. Ha a láng vagy a főzőlap túlér az edényünkön, akkor az az energia a levegőt fűti. Tehát a lángot sem éri meg a legnagyobbra tekerni, ha ezzel túlér az edényen, csak akkorára tekerjük, amekkora az edény.

2. Használjunk fedőt, ezzel sok energiát spórolhatunk meg, hisz nem gőzölög ki rögtön a meleg, hanem a fedő nagyrészt benntartja. Másrészt nem párolog el annyi víz sem, így nem kell pótolni és a konyha sem párásodik annyira.
Ha felforrt a víz, akkor onnantól  nyugodtan főzhetjük takaréklángon, mert az forráspont közelben tartja a vizet, ehhez pedig csak annyi energiát használ, amennyit feltétlen szükséges. Nem fő meg gyorsabban az étel akkor sem, ha nagyon lobog a víz.
A fűtést is lentebb tekerhetjük főzéskor a konyhában, így nem melegszik túl a konyha.

3. Csak annyi vizet használjunk a főzésre, amennyi feltétlen szükséges, épp ellepi az ételt (persze a levesek kivételével), hisz a túl sok víz felforralása sokkal több energiát igényel. Emellett a párolás egészségesebb is mint a főzés, mert több tápanyag marad az ételben.
Gyorsabban fő akkor is, ha kisebbekre daraboljuk, például a pürébe szánt krumplit.
A hüvelyeseket, babot, sárgaborsót érdemes beáztatni főzés előtt, így sokkal rövidebb a főzésidő.

4. Kevesebb energiát igényel, de elsősorban egészségesebb, ha baromfit vagy halakat sütünk-főzünk.

5. Sütéskor csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept is írja, mert melegedés közben is elkezd már sülni az étel. Mielőtt kész lesz, akkor pedig hamarabb elzárhatjuk és így már további energiafelhasználás nélkül süthetjük tovább az ebédet. Figyeljünk arra is, hogy a sütő ajtaja jól záródjon, ez régebbi sütőknél sokszor gond, ekkor jön a klasszikus fakanalas kitámasztás :)
Ha pedig már felmelegítettük a sütőt, akkor gyorsan rakjuk is be a következő fogást vagy süteményt, használjuk ki a meleget és folytassuk a sütést anélkül, hogy közben kihűlne a sütő.

6. Amikor vásárolunk, jó ha tudjuk, hogy
   - a vízforraló jobb, mint a gázon forralás, mert az edény hőszigetelt, kevesebb energiával melegíti fel a vizet.
   - a mikrohullámú sütő közvetlenül az ételt melegíti, az edényt nem, így kevesebb energia elég a melegítéshez.
   - a légkeveréses sütő sokkal kevesebb energiát használ, mint a hagyományos, mert egyenletesebben melegíti a teret.
   - hasznos edény a kukta, mert harmadannyi energiával háromszor gyorsabban fő meg benne az étel.

2010. április 26., hétfő

Spróroljunk az energiával - 1. rész A hűtő

Mit figyelünk, mikor hűtőt vásárolunk? Az árát, a márkáját... ÉS a fogyasztását vajon megnézzük-e?
Jó lenne, mert a villanyszámlánk 20-30 %-a is lehet akár a hűtő és fagyasztó. Egy későbbi bejegyzésemben forintra is kiszámolom, hogy mennyibe kerül havonta a hűtő (a cikk folyamatban van), és abból majd ez összegszerűen is látszani fog, egyelőre elég ennyi információ, hogy a hűtő az nagy energiazabáló :)

Mit tehetünk ellene? Jöjjön néhány tipp, hogy kevesebbet fizessünk a hűtőnk után!

1. Vásárláskor figyeljünk a fogyasztási adatokra is, amit a boltban fel kell tüntetniük a gép mellett lévő energiacimkén. Legyen "A" energiaosztályú a gép, de ez már kevés, mert szinte az összes hűtő már ebbe a kategóriába esik, hasonlítsuk össze a többivel is, mielőtt választunk.

2. Figyeljünk arra, hogy hova tesszük a hűtőnket. Ha még szabadon rendezgethetjük a konyhát, akkor ne kerüljön fűtőtest vagy a tűzhely közelébe, lehetőleg egy hűvös helyre tegyük. Ha a helyén már nem változtathatunk, mert kicsi a konyhánk vagy a berendezés meghatározza a helyét és meleget leadó eszköz mellé kerül, akkor legalább tegyünk közéjük valami szigetelő anyagot, vagy hőtükröt (ezt a barkácsáruházakban lehet kapni, vagy készíthetünk mi is úgy, hogy bevonunk egy fa vagy fém lapot alufóliával).
A faltól legalább 10 cm távolságra legyen a hűtőrács és ha bútor van felette, ott is legyen legalább egy 10 cm-s rés.

3. Amikor ki- és bepakolunk a hűtőbe, akkor ne szellőztessük sokáig. Rakjuk össze egy helyre, amit be akarunk tenni és gyorsan pakoljunk. Lehetőleg úgy, hogy a reggelire, vacsorára valók egy helyen legyenek, így rögtön tudjuk, mit honnan kell kivenni, nem a nyitott ajtó mellett kell gondolkodnunk, hogy hol is a sajt.
A meleg ételt ne rakjuk még be, hagyjuk kihűlni teljesen, annyi idő alatt nem romlik meg. A fagyasztóból pedig ne a konyhába rakjuk olvadni az ételt, hanem a hűtőbe (hacsak nem sürgős az olvasztás). Egy éjjel alatt a hűtőben is kiolvad az étel.
A fagyasztóba szánt ételt úgy csomagoljuk be, hogy ha kinyitjuk, akkor gyorsan megtaláljuk amit keresünk. Vezethetünk listát arról, hogy mi van még a fagyasztóban, illetve megjelölhetjük a csomagoláson, hogy mi van benne, én például különböző színű gumikat használok a jelölésre.

4. Nem kell a leghidegebb fokozaton tartani a hűtőt, amit nem kell fagyasztanunk, annak a +3-5 fok a tökéletes, egyébként ennél hidegebben megfagy benne a víz és enni sem jó.

5. Időnként olvasszuk le a hűtőt, ha pedig önleolvasztósunk van, amit elvileg nem kell nekünk olvasztgatni, akkor is figyeljünk arra, hogy nehogy lejegesedjen, mert jegesen is sokkal több energiát használ. Időnként a hátsó hűtőrácsot is törölgessük le, a por is rontja a hőleadó képességet.

2010. április 12., hétfő

Nagycsaládosok állami támogatása háztartási gép és izzócserére

Ágnestől kaptuk a következő friss információt:
Április 23-án 14.00 órakor lezárult a Háztartási Gépcsere Alprogram! Figyelemmel a Zöld Beruházási Rendszer Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogramra beérkező pályázatok támogatási igényére, a pályázati felhívással összhangban, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a pályázatok befogadását 2010. április 23-án 14.00 órától felfüggeszti. Elbírálásra az időpecséttel a fenti időpontig igazoltan beküldött pályázatok kerülnek.

Forrás: KVVM

http://palyazatok.org/lezarult-a-haztartasi-gepcsere-alprogram/

A bejegyzést meghagyom tájékoztató jelleggel! 

Nemrég tett közzé a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium két pályázati programot, amiben nagycsaládosokat, időskorúakat, fogyatékkal élőket és regisztrált munkanélkülieket próbálnak segíteni úgy, hogy lecseréli régi hűtőjüket, mosógépüket vagy izzóikat újra, energiatakarékosra.
Ez a pályázat remek lehetőség a nagycsaládosok számára, hisz nekik sokszor gondot okoz egy ilyen nagyobb értékű háztartási gép beszerzése, vagy mivel a régi működik, ezért nem cserélik le újra. Pedig amellett, hogy új, még energiatakarékosabb is lenne, ez pedig ennél a két háztartási gép kategóriánál és az izzóknál jelentős villanyszámla megtakarítást is jelentene. Érdemes tehát elgondolkodni a pályázaton való részvételen.

A minisztérium alapvetően a klímavédelem miatt írta ki ezt a két pályázatot, mivel a magyarországi háztartásokban a nagyháztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. "Amennyiben Magyarországon az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a vásárlók a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1 847 637 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. "- írja a minisztérium. 

A két pályázat a Energiatakarékos Háztartási Gépcsere Alprogram és az Energiatakarékos Izzócsere Alprogram. Ezen a néven kell keresni a minisztérium honlapján.

Röviden a pályázatokról
 
Háztartási gép

A minisztériumnak 1 milliárd forintnyi támogatási kerete van, amit a támogatottakhoz érdekvédelmi szervezeteken keresztül fognak eljuttatni, tehát a családok, idősek nem pályázhatnak maguk, hanem egy őket támogató, segítő érdekvédelmi egyesülethez, alapítványhoz kell fordulniuk, ami felveszi őket a listájukra és közösen pályáznak. A nagycsaládosok esetében ilyen a NOE például, ahol lehet kérni a listára felkerülést. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a családoknak nem kell magunknak a pályázattal foglalkozni, iratokat beszerezni, hanem az egyesület intézi ezeket és igazolja is egyben, hogy valóban nagycsaládos az igénylő. 

A pályázható összeg mosógépre 60.000 Ft, hűtőgépre 70.000 Ft, ami akár lehet a teljes vételár, de ha a család drágábbat akar venni, akkor ez ennek csak egy része lesz (persze ha olcsóbbat vesznek, akkor csak annak összegét kapják meg). Közzétettek egy listát a minisztérium honlapján, ebből is lehet választani háztartási gépet, de ezen kívül is lehet vásárolni.
Az új gépért cserébe pedig le kell adni a régit, amelynek még működőképesnek kell lennie.
A pályázatok határideje 2010.10.30, de ez a végső határidő, amíg az egyesületeknek le kell adni a pályázatot, tehát a magánszemélyeknek ennél hamarabb kell jelentkeznie.

Izzócsere
A feltételek nagyon hasonlóak az elsőhöz, annyi, hogy maximum 40.000 Ft-ért pályázhat egy háztartás, ennyiért cserélhetik le a hagyományos izzókat energiatakarékosra.

A részletes pályázati feltételeket a minisztérium honlapjáról lehet letölteni.

Mennyit is takaríthatunk meg egy újabb háztartási géppel?
A háztartásokban az egyik legnagyobb fogyasztó a hűtő, mivel folyamatosan megy. Az energiaszámla nagy részét ez adja. Hamarosan megpróbálom kiszámolni mennyivel éri meg jobban egy új hűtő vagy mosógép és milyen praktikák vannak, amivel csökkenthető a fogyasztásuk.

Ha kíváncsi vagy erre a bejegyezésre is, akkor íratkozz fel a hírlevélre vagy látogass vissza sűrűn, hogy elolvashasd!

2010. április 9., péntek

Kenyérsütés házilag 3. rész - Hozzávalók

Mielőtt a fő hozzávalókról beszélnénk, leírom ide azt a kenyér receptet, amit a leggyakrabban készítek. Ez egy teljes kiőrlésű kenyér receptje, ami a legegyszerűbb alapanyagokat tartalmazza.
Kell hozzá (ebben a sorrendben kell a kenyérsütőbe pakolni):
 - 300 ml víz
 - 1 evőkanál só = a mérőkanál nagyobbik kanala
 - 6 evőkanál olivaolaj
 - 150 g fehér liszt
 - 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
 - 2 evőkanál cukor
 - 11 g-os porélesztő

És akkor nézzük át a hozzávalókat:


Érdemes jódozott sót használni, mert közismert, hogy hazánkban kevés jód jut az emberek szervezetébe, ami nagyon fontos, különösen a nőknek, amikor gyermeket várnak vagy szoptatnak. De egyébként is fontos a szervezet számára.

OLIVAOLAJ
Mivel az olivaolaj elég drága, ezt lehet sima olajjal is helyettesíteni, de én még nem próbáltam. Valahogy úgy vagyok vele, hogy olyan kevés kell a kenyérbe belőle, így sokáig kitart egy üveg, akkor miért is ne használhatnám ezt hozzá.

LISZT
Azt gondolná az ember lánya, hogy a teljes kiőrlésű kenyér ilyen lisztből is van teljes egészében. Tudni kell azonban, hogy a teljes kiőrlésű liszt sokkal "nehezebb", mint a fehér társa, így nem tud annyira megkelni és a kenyér sűrű, szinte ehetetlen lesz. Még ennyi fehér liszttel is sokkal sűrűbb a kenyér, mint a fehér, de ettől laktatóbb is.

A teljes kiőrlésű lisztekből itthon még nem olyan nagy a választék és sokszor nagyon drágák. De nézzünk szét jól és meglátjuk, hogy vannak olyan fajták, melyek épp csak kicsit drágábbak, mint a fehérliszt. Ne hagyjuk magunkat átverni a felíratokkal, hisz a teljes kiőrlésű liszt gyártása még egyszerűbb is, mint a fehéré, épp csak nem áll el annyi ideig. Erre viszont figyelnünk is kell, a teljes kiőrlésű lisztünket nem tárolhatjuk évekig, pár hónap alatt el kell használnunk.

Van néhány liszt, amiben előre belekeverik az élesztőt. Én ezt nem ajánlom, több okból is. Egyrészt így sokkal drágábban adják, aminek nincs értelme, hisz belekeverni én otthon ingyen tudom :) Másrészt, ha felbontom és nem használom el napokon belül, akkor az élesztő tönkremegy benne és a második sütés már nem is sikerül belőle.

ÉLESZTŐ
Nagyon sok fajta élesztő van a piacon és én sokat ki is próbáltam. Porélesztőből, ezt szögezzük le, mert nekem fontos, hogy elálljon és ne kelljen frissen venni. Szóval sokat kipróbáltam és arra a következtetésre jutottam, hogy mindegy melyiket vesszük, az is, hogy márkás vagy sajátmárkás, ugyanolyan jók. Egy a lényeg, legalább 11 g-ot tegyünk a gépbe 400 g liszthez. Sok gyártó 7 g-osat árul, de ez a teljes kiőrlésű kenyérhez nem jó, nem tudja megemelni eléggé, összeesik a belseje és túl sűrű lesz.

Átnéztük az összetevőket, gyorsan menjünk, süssünk egy jó kenyeret :)

 Ha még nincs kenyérsütőd, akkor itt olvasd el, hogy mire figyelj a vásárláskor!

És ha arra vagy kíváncsi, hogy miért is jó saját kenyeret sütni, akkor itt a válasz!